Svensk krigsfilm

Norge har Max Manus, Danmark har Flammen og Citronen, men hva har Sverige å tilby av krigsscenario fra 2. verdenskrig? 

grensen-inni

GRÄNSEN – 2012. Sverige/Norge 1942. Svenske grensesoldater aner fred og ingen fare i sitt nøytrale Sverige. De har fått beskjed om å ikke bevege seg over til Norge, hvor det kryr av tyskere.

Selv om det er kjemisk fritt for katter i filmen, er allikevel nysgjerrigheten så pass stor at to soldater beveger seg over til Norge. Det viser seg å være et katastrofalt valg, da de plutselig kommer i kamp mot tyskerne. En av dem blir drept, mens den andre blir tatt til fange.

Svenske soldater drar over grensen for å lete etter de forsvunnede soldatene, og plutselig kriger de mot sine verste fiender – tyskerne.

Jeg har blitt imponert av svenske filmer tidligere, og igjen har denne mer snert enn de fleste norske produksjoner. I vinterlandskap blir det viet tid til personlige relasjoner og eminente krigsscener mot tyskerne. Gränsen har det meste som skal til for å gripe publikum med godt manus, nervepirrende situasjoner for uerfarne soldater, og selvfølgelig de livsfarlige tyske soldatene.

Bjørn Sundquist er filmens norske bidrag, og som vanlig er han aboslutt perfekt. Richard Holm har tidligere regissert filmer med Johan Falk og Beck, i tillegg til TV-serien Uskyldig dømt fra 2008.

 

karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no