The Howlin 50´s

Det har skjedd før, og nå skjer det igjen. Før jul pleier Howlin HoundDogs å spille opp til dans, fest og musikk. Scoopet tok en prat med frontfigur Håvard Hommeland for å høre hva han ønsker seg til jul, og om han ville valgt shopping på Kvadrat 23. desember, eller to timer med Mariah Carrey på høreklokkene. 

howlin-inni

50- OG 60-TALLSROCK. De fleste med puls i Rogaland har hørt om Howlin HoundDogs. Dette er samme gjengen (Håvard Hommeland, Jan Cato Traa og Geir Kristiansen) som spiller i Division 12 og Överhead, men med en liten vri. Gutta fikk med seg Rolf Nymark som bassist og koring, da Hommeland hadde nok med å synge.

Howlin HoundDogs ble til på måfå. Överhead skulle spille live i en 30-årsdag. På en øving fikk bandet med seg Mr. Nymark for å øve inn noen overraskende 50- og 60-talls rockere til samme kveld, og H.H. ble født.  Håvard likte timingen da han lenge hadde hatt lyst til å spille eldre rockelåter live. I begynnelsen var tolkningene mer i Överhead-stil.

– Vi har blitt mer autentiske nå, selv om det selvfølgelig er bra driv og trøkk, sier Hommeland.

Howlin HoundDogs har spilt i store deler av landet, i tillegg til flere bryllup. Sammen med Överhead fikk de også æren av å spille den nest og tredje siste konserten på ærverdige Elm Street i Oslo.

 

 

Hva skal folk forvente når Howlin HoundDogs spiller live?

– De får god gammel 50- og 60-talls Rock `N´Roll, full partyfaktor og gode gamle rockehits fra Elvis og Jerry Lee Lewis til Little Richard og Eddie Cochran.

 

Hva er ditt forhold til denne typen musikk? 

– Jeg vokste ikke opp med det, men jeg har alltid likt energien i gammel klassisk rock. Egentlig fikk jeg mine foreldre til å kjøpe Reader Digest (Det Beste)-blad hvor du også fikk med diverse kassetter med «old school Rock ´N´Roll. Jeg hørte på denne type musikk før jeg oppdaget hard rock og metal, men egentlig er ikke musikken så voldsomt annerledes fra nåtids rock.

Håvard er Lemmy i eget band; Överhead, og forteller at også Lemmy (Motorhead) er stor fan av slik musikk. De er nok like – der og.

 

Sier musikksmaken til en person mye om personligheten og toleranse? 

– Ja, men rockere kan nesten ikke unngå å like eldre rock om de liker hard rock og metal. Little Richard hadde jo den råeste stemmen i verden. Jerry Lee Lewis var jo en ordentlig rocker, og Eddie Cochran har jo blitt tolket flere ganger av Sid Vicious fra Sex Pistols. Avstanden er ikke så stor. Eddie Cochran drev jo ikke på med den voldsomme skalaspillingen på bass, men forenklet spillingen til en slags punkbass-stil, og var inspirasjon til punkrocken.

 

 

Er det noen klassikere som alltid blir med live?

– Ja, det er de mest kjente fra Elvis Presley, The Who, The Beatles, The Sonics og Jerry Lee Lewis. Vi spiller også den første Rock ´N`Roll-låtene som sies å være Bill Haleys: Rock Arround the Clock.

 

Er det noen artister dere aldri skal tolke live?howlin-live

– Nei, har ikke bevisst valgt vekk noen. Kunne sikkert spilt 30 låter til da det er nok å ta av.

 

Ikke vær så beskjeden nå, Håvard. Hvilke 50-60-tallsvokalister tolker du best?

 The Sonics med Have Love will Travel tolker jeg kanskje best, men jeg liker best ågjøre Eddie C. og Little R., men det er nesten et fett, egentlig. Det er mange gamle 50-tallslåter som funker å «dra på»med, så det meste passer. Vi forsøker å spille låtene ganske autentisk, som er målet. Men vi rocker det nok litt opp i forhold til originalen. Geir har for eksempel skiftet gitar fra Gibson til Fender.

 

 

12 kjappe om jul og slikt

Hører du på julemusikk, eller er det egentlig noe herk?

– Det er noe herk.

 

Hva er den verste julelåten?

– Jeg lukker ørene for denne type musikk – alt.

 

PS: Håvard kan ikke knyte slips.

Har du eget juleslips?

– Nei, ler Håvard. Jeg går sjelden med slips, men jeg har et svart som jeg bruker med Howlin HoundDogs. Sist det blei knytta var for et år siden. Når jeg var i butikken for å kjøpe dette slipset i tillegg til passende klær, fant jeg et kult slips. På disken lå det derimot et slips som allerede var ferdig knyttet. Derfor valgte jeg heller det.

 

Hva velger du – Kvadat på lille julaften eller to timer med Mariah Carrey i høreklokkene?

– Ingen av delene, men om jeg må, får det bli en musikk eller instrumentbutikk på Kvadrat.

 

Maks antall publikum er vel 200. Kan det bli utsolgt?

– Det hadde ikke vært feil med utsolgt. Det er en god dag å gå ut på, folk er litt leie av jul, og i fjor ble det nesten utsolgt.

 

Er det noen juletradisjoner du har tatt med deg fra egen barndom?

– Har ikke en gang juletre, så nei.

 

Hva er den ultimate julematen for deg?

– Det er pinnekjøtt.

 

Og drikke til mat?

– Jeg har ingen oppvekst hvor det ble servert alkohol på julaften, men i voksen alder er det øl og en skarp dram som gjelder. p

 

Hva med juleøl?

– Er ikke så glad i juleøl, men fikk juleØLkalender i år, og der var det faktisk noen gode øl og.

 

Ønsker du deg pleid til jul?

– Ja, jeg gjør det, ler Håvard.

 

Hva annet ønsker du deg til jul?

– Akkurat nå må det være noe å ha på veggen, eller plekter til bassgitaren. Det er forbruksvare nr. 1. Bandet har utstyr til 100.000, men vi ender jo opp med å låne plekter av hverandre, og oftest er det en av de andre gutta som har husket å ta med plekter.

 

Når pakket du sist inn en julegave?

– Det er lenge siden. Kjæresten ønsket seg en Överhead-genser som jeg ikke enda har pakket inn, så den blir nok levert i en plastpose. I tillegg har jeg også kjøpt en gave til henne. Jeg får alltid folk til å pakke inn gaven. Jeg kan ikke pakke inn gaver, og om jeg gjør det, ser det ikke godt ut.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny