Bare bamse

Om Bamse hadde gadda laga Dunderhonning sjæl, ville alt vært mye enklere. Men neida. Honningen som gjør ham til verdens sterkeste bjørn, er det farmor som produserer. 

bamse-inni

BAMSE og tyvenes by – DVD. Det er stille og fredelig i hjembyen til Bamse og vennene hans. Faktisk så fredelig at det blir kjedelig? Bamse har utnevnt seg selv til politimann med muskler, og alle skurker ble nødt til å oppføre seg fint. Det er forsåvidt greit. Skurkene trives med sitt nye liv, og alle er venner med alle. Bamse har endatil stiftet familie, som må bety at han faktisk har blitt kjønsmoden.

Men så var det denne røde reven da. En manipulasjonens mester, en utspekulert egoist med godterilyst. Han er slettes ikke fornøyd med tilværelsen. Han innkaller eks.forbryterne til møte, skaper splid og får dem til å tro at Bamse egentlig er en kjip fyr som ikke er venn med dem. – Nå står dere her med bakeforkle og gartnerhansker og syns det er greit?, spør reven.

Om de bare kidnapper Bamses farmor, blir han ikke lenger verdens sterkeste bjørn. Da blir han bare bjørn. Så skjer, og deretter bestemmer de seg for å rane et tog som er fullstappet med godteri.

Hva skal en vel si om denne filmen. Til tross for et reelt drapsforsøk på Bamse, Skallmann og Lille Hopp, er dette fine og fargerike greier for de minste. Den byr på bra tegninger, spennende historie, og unngår banaliteter som kan forekomme i barnefilmer.

Det finnes ellers flere filmer tilgjengelig på DVD. Her får en gjensyn med gamle filmer fra 1970-tallet, men også 80, og 90-tallet er representert. På sitt beste fungerer også disse bra. På sitt verste er det så pass surrealistisk at en mistenker at manusforfatter har skrevet historien i en eng full av sopp.

karakter4

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

 

Bamse – Verdens sterkeste bjørn

  • Svensk tegneseriebjørn som er skapt av Rune Andréasson
  • Ble først vist som TV-serie i 1966
  • Fikk fast tegneserieblad i 1973