Mektig landskap

Om voksne anmeldere hadde holdt seg borte fra denne filmen, ville det trolig vært en fordel. Denne vil passe bra for de mellom 6-15 år. 

opereasjon-arktis-bilde

OPERASJON ARKTIS – DVD. Vi møter en familie på fem som bor i Bodø. Selv om de er fra østlandet, savner de Stavanger, som er pappas arbeidsby. I et litt tynt grunnlag med mistrivsel på skolen, havner ungene som blindpassasjerer i et redningshelikopter. Ungene tror turen går til Stavanger, men helikopterpiloten er på vei til Halvmåneøya på Svalbard for å hente en skadet mann (Kristofer Hivju), som har sloss med isbjørn.

Tro det eller ei, men ungene blir etterlatt på Halvmåneøya, i total isolasjon for andre mennesker. En forlatt hytte med en antatt ubrukelig radiosender blir deres skalkeskjul mot isbjørn og kulde. Mat er for øyeblikket nok mat, men hvor lenge blir de værende på Svalbard. Det er nemlig ingen som vet at de er der.

Operasjon Arktis har fine element, og spesielt legger en merke til det mektige landskapet. Tanken om at ingen vet hvor ungene er, fungerer bra. Det er allikevel noen problem om en ser filmen med voksne øyne. De tre hadde aldri havnet som blindpassasjerer i helikoptere – den eldste på 13 år, ville gitt beskjed før de ble med på turen. Foreldrene reagerer med fatning, og spiller langtfra hovedrollene i filmen. Etter en del dager gir folka i Bodø opp håpet om å finne ungene, og ungenes mor (Line Verndal) begynner på jobb.

Det er ellers et ambisiøst prosjekt å lage en film i isødet, hvor tre unger skal bære dialog og hovedrolle, og det fungerer bare sånn passe. Egentlig har jeg ikke spesielt sansen for de yngre skuespillerne, men de driter seg heller ikke ut. Filmen skildrer et ungt sinns overlevelsesinstinkt, samtidig som handlingsforløpet blir brukbart forutsigbar. Alt i alt er det en del som kunne vært bedre, samtidig som et yngre publikum vil konsentrere seg mer om andre elementer, og ikke oppdage mine nesevise bemerkninger, tror jeg. Den vil også ha potensiale i utland som tror at nordmenn danser med isbjørn i gaten.

karakter4

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no