Ny video fra Abel

Morten Abel har akkurat sluppet en herlig video av singelen Annabelle. Timingen er perfekt, spesielt etter helgens Spellemannspris hvor  Nord-lendingen noe ufrivillig fikk mest oppmerksomhet da han mottok årets hederspris. Var det korrupt?

morten-abel
Morten Abel 2015. Foto: Lasse Fløde

JA, NEI, KANSKJE, HELT KLART FORTJENT. Min første reaksjon var at dette var en absolutt fortjent pris til selveste Morten Abel. Selv har jeg vært fan siden tiden med The September When, deretter Peltz, og ikke minst med Abels soloplater som inneholder enorme mengder med uslitelige gode poplåter.

Da jeg er fan av både artist og musikk, var det altså enkelt å samtykke. Men det gikk ikke lang tid før jeg ble litt i tvil. VGs Thomas Talseth gikk kjapt ut i media og mente at dette var en uforståelig hederspris.

– Er det Spellemannsprisens jobb å gi et klapp på skulderen til gamle travere som sliter i karrieren. Er det en trøst for at solokarrieren ligger brakk?, spurte Talseth som mente at Abel trolig hadde fortjent en pris, men kanskje ikke nå.

Talseth fortsatte kritikken med å si at karrieren trolig var på hell. – Jeg har ikke håndfast bevis for å si at hedersprisen Abel fikk er en del av et avtalt spill. Men jeg tillater meg å spekulere.

Utenom at jeg er helt uenig i sistnevnte kritikk – Hadde Talseth et godt poeng?

Det gikk ikke så lang tid før motsvaret kom fra Arild Rønsen i Dagbladet med tittelen: – Når ble Morten Abel Irrelevant?

Rønsen mente at Morten Abel helt fortjent, ble tildelt hedersprisen og går til angrep på Talseth. –… Som så ofte før, er det Thomas Talseth som går fremst i hylekoret – og som tar mest feil. Hedersprisen er jo nærmest per definisjon en pris som ikke handler om hva som skjede i året som gikk, der man fortjenstfullt tillater seg å løfte blikket litt utover dagsaktuelle – som ofte viser seg å være lett forgjengelig, sier Rønsen.

 

Morten Abel sitt svar til Talseth var at – Han er bare en bitter mann som sitter der og ikke får til noe. Så prøver han vel å få oppmerksomhet, og det klarte han. Det skal han ha.

 

Er det ikke herlig med en god gammeldags krangel dere?

Et par dager etter Spellemann ble Abel lei av den ampre stemningen og uttalte på Facebook at alle heller burde være venner.

Innimellom dette kunne en lese i diverse medier at folket var for Abel og imot Talseth. Jeg endte selvfølgelig opp med å være enig med eget førsteinntrykk. Spesielt da det ble gjort klinkende klart at en hederspris kunne bli tildelt en artist som enten var, eller ikke var aktuell for tiden. Kanskje Morten Abel bare ser for godt ut og for ung ut til at Talseth aksepterer hedersprisen?

 

Annabelle

Nordlendingen er som tidligere nevnt aktuell med sin nye norskspråklige singel; Annabelle som er en glimrende poplåt som lover godt for albumet I Fullt Alvor med lanseringsdato 2. mars.  Selve videoen til låten er også bra, og viser en fin energi og lekenhet som en kan like. Om Abel synger på norsk er hverken en fordel eller ulempe. Med Abel er det alltid den gode vokalen og fengende poplåter som gjelder – uansett språk. Kanskje derfor jeg også liker når The September When covrer Gasolins Strengelegen? Hør den herlige og groovy tolkningen her.

 

Morten Abel om sitt kommende album

morten-abel-videobilde
Klikk på bilde for Annabelle-video

– Jeg har hatt en veldig god opplevelse med komponering og innspilling av dette albumet. Det føltes lett og uanstrengt. Låtene kom av seg selv, og jeg var så heldig å få jobbe med Odd Nordstoga, som viste seg å være en glimrende produsent.

– Idéen med dette albumet var at alt skulle være nytt for meg; uttrykk, språk, produsent, musikere, studio osv. Jeg ville også gjøre det live i studio, med låter som ikke trenger en voldsom produksjon. At albumet er på norsk er et resultat av mitt ønske om å bryte ut av der jeg har vært. Jeg ønsket ikke å fortsette med noe, men å begynne på noe.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny