Norske ølnyheter i 2014

I fjor plaget jeg leserne med en del tanker om hvorfor vi får nye øl på markedet, og hvorfor så mange av dem forsvinner. Det har jeg ikke tenkt å gjøre i år, men noen tanker må ut før tallet avsløres.

Yngvar Ørebek rater øl på ølfestivalen What´s Brewing 2014. Foto: Sølve Friestad
Yngvar Ørebek smaker øl på ølfestivalen What´s Brewing 2014. Samme år smakte han rundt 525 forskjellige norske øl. Foto: Sølve Friestad

 

Tekst og foto: Yngvar Ørebek

 

Jeg husker jeg var overrasket når vi endte opp med godt over 200 nye norske øl på markedet i 2012. Sommeren 2013 var jeg ikke mindre overrasket når vi allerede da hadde fått flere nyheter enn i hele 2012. Fasiten for 2013 er det neppe noen som har, men det var i hvert fall over 420.

 

Les også: Norske ølnyheter i 2013

 

Hvis du tror antallet for 2014 er høyere, så har du helt rett. Hovedårsaken er den samme som tidligere, det kommer mange nye bryggerier på markedet, og viljen til å lage samme ølet på «repeat» er mindre enn hos de tradisjonelle bryggeriene. Dette er en utvikling som kommer til å fortsette også i 2015, da mange nye bryggerier er på trappene allerede.

Dette kan du lese om på Knut Alberts eminente ølblogg (på engelsk) der han skriver litt om hvordan ting vil utvikle seg i 2015.  En samtale med Knut Albert like før jul avslørte at listen allerede var utdatert, da flere var kommet til.

 

Les også: Knut Alberts ølblogg

 

Livets rett?

Er så dette et sunnhetstegn?

Vanskelig å si selvfølgelig, men på mange måter er det bra. Fremdeles har vi et forholdsvis lavt salg av mikrobrygget øl her i landet, selv om andelen har gått kraftig opp. På den måten skal det altså være plass til flere bryggerier. Tidligere har vi sett at mange av de som starter opp gjør det med forholdsvis små investeringer, og derfor ikke noe behov for høye salgstall for å få hjulene til å svive rundt.

Jeg har derfor heller ikke sett noen stor fare for et konkursras i bransjen. De som forsvinner gjør det nok heller pga at man ikke lengre synes det er like spennende å jobbe masse dugnad for å få ølet produsert, emballert og solgt, eller i enkelttilfeller fordi kvaliteten er for dårlig. Det siste har vi heldigvis sett lite til, selv om det finnes noen ytterst få bryggerier som ikke burde hatt livets rett av den grunn. Jeg tenker da på kvalitet i betydningen av at ølene har tydelige bryggefeil, usmaker, infeksjon osv som sitt varemerke. At ikke alle øl er like spennende for ølnørdene er bare en del av gamet, og slik må det være. Litt variasjon altså, som vi etterlyste i så mange år før Nøgne Ø for alvor tok hull på byllen.

Det som imidlertid har skjedd de siste to årene er at det har blitt etablert bryggerier ved hjelp av store investeringer. Jeg tenker da ikke på Lervig som startet opp mest som et pilsbryggeri for flere år siden, men på f.eks 7 Fjell og Færder. I slike tilfeller er man gjerne avhengige av et godt salg for å betjene kostnadene som løper, og på sikt vil vi nok se at dette vil presse ut noen mindre bryggerier fra butikkhyllene. Forhåpentligvis vil også de litt større mikrobryggeriene kunne være med på å høyne det generelle kvalitetsnivået i bransjen.

 

2014 i hundre

Nok om det, vi må se litt på tallet for 2014, det er vel derfor du leser dette.

 

 

 

Totalt sett har jeg ca 100 forskjellige bryggerier i listen, det vil faktisk forundre meg om ikke hvert eneste bryggeri har kommet med noe nytt i løpet av året. Slik det har blitt så må man komme med noe nytt av og til for å holde interessen oppe. Enten det eller være lokalisert på et sted der det ikke er så mye konkurranse, eller selge «av gammel vane». Nyheter er faktisk også en måte å drive markedsføring på, så rart det enn høres ut siden man ikke kan reklamere for det man lager. Men nettopp nyheter er med på å få folk til å snakke om bryggeriet og ølet.

 

Gjett et tall – DCCLXXXIVyngvars-favoritter-nett

Det må understrekes at bryggeriene i lista i størrelse varierer fra de aller minste gårdsbryggeriene som bare selger for servering på stedet, til Ringnes.

For noen få år siden husker jeg man hadde over 700 nye øl i Danmark, og det hørtes helt vilt ut. I midten av august spurte jeg på det norske Ratebeer.com-forumet om noen turde tippe på når vi kom til å passere 2013, og hva som ble det endelige tallet. Allerede da var vi omtrent på 2013-nivå. Det kom inn forslag på totalt over 700 nyheter, noe som da virket nesten usannsynlig. Brukeren esp0r tippet 773, og så lenge ut til å bli vinneren av en flaske Haandbakk 2006-årgang som OleR lovet til den som var nærmest.

Men HoppyBudgie tippet på 780 og er nærmest fasiten som viser 784 nye øl. Jepp, du leste riktig. Sju hundre og åttifire nye norske øl i 2014. 784! Forhåpentligvis er det også noen fra bryggeriene som leser dette og kan kvalitetssikre mine opplysninger. Uansett hvem du er, så ikke nøl med å ta kontakt for å komme med korreksjoner. Forresten, å kalle det for fasit er nok litt drøyt, da jeg er helt sikker på at lista har mangler.

Med 40-50 nye bryggerier på trappene for 2015, hvordan kommer det til å bli da? 5-6 nye fra hver av disse, og 2014-tempo på de allerede eksisterende så bikker vi faktisk 1000. Da tror jeg at jeg kommer til å slite med å få smakt meg gjennom noe særlig mer enn halvparten.

 

Les også: Andre Scoop-artikler fra Yngvar 

 

GJESTESKRIBENT YNGVAR ØREBEK

  • Ølentusiast, hjemmebrygger, øldommer og gjestespaltist Yngvar Ørebek har smakt og skrevet om øl i mange år. Han  har blant annet forfattet ølartikler på Norøls Ølgjerd og danske Ølentusiasten. I tillegg har han sammen med Erik Dahl (leder i Venner av Nøgne Ø, og styremedlem i Nøgne Ø), vært mannen bak Norske Ølbrev. 

 

Den-absolutte-liste-nye-øl-2014-1Den-absolutte-liste-nye-øl2-2014-1