Møt Harold

Møt Harold. Mannen som har drevet møbelbutikk i 40 år. Med IKEA som ny nabo peker de fleste piler nedover. Hans kone har fått altzheimer og kundene uteblir. 

– To menn har falt gjennom isen. De fryser. Harold har en pistol i sin høyre hånd.
– To menn har falt gjennom isen. De fryser. Harold har en pistol i handen.


HER ER HAROLD (DVD). Møt Harold. Mannen som hater IKA og allslags billig dritt som selges fra den svenske møbelgiganten på fire store bokstaver. Etter et mislykket forsøk på å sette fyr på konkursrammet møbelbutikk, legger han en plan. Først skal han besøke sin sønn og deretter skal han kidnappe IKEA-grunder; Ingvar Kamprad i Sverige.

Møt solide og alltid gode Bjørn Sundquist som Harold. Det er selvfølgelig et godt valg, og filmen er litt typisk norsk og underfundig, men på en underholdende måte. Her er Harold  gir publikum svart humor innpakket i et scenario av en aldrende oversett og misforstått mann i et moderne samfunn, med følelser om å være utgått på dato. 

Filmen er regissert av Gunnar Vikene og bygger på en roman av Frode Grytten. Det er absolutt en film verdt å få med seg, men skulle gjerne grepet enda bedre tak om publikum til tross for at den fikk flere femmere før kinolansering  i 2014. 

PS: Ved et uhell ble det sånn at jeg så filmen i modus med synstolkning. Dette vil si at det er en konstant fortellerstemme som forteller i minste detalj om hva som skjer. Jeg trodde egentlig dette var en finurlig effekt med referanser til norsk skolefjernsyn på 80-tallet. Men den gang ei.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter4