Tungtvann til besvær

Denne norskproduserte TV-serien om norske helter under den 2. verdenskrig, er klar på fysisk format. Det er et godt valg til underholdning i påsken. 

Kampen-om-tungtvannet-omslag

KAMPEN OM TUNGTVANNET gikk på NRK tidligere i år, men ble kritisert for flere usannheter i en opprinnelig sann historie. Noen friheter er det lov å gjøre når en skal fortelle spennende historiske historier, men det er mer oppsiktsvekkende at en også kan se bilde av moderne bil fra 2006. Når det er sagt, er det få som vil legge merke til sistnevnte, og bare de mest innbitte historikere vil la seg irritere av eventuelle historiske friheter.

Historien er forsåvidt kjent, og forteller historien om norske helter som må sabotere tungtvannsproduksjonen ved Vemork på Rjukan. Det er et kappløp om å bli den første nasjonen til å utvikle en atombombe, og i Tyskland har de kommet langt og overtar tungtvannsproduksjonen til Norsk Hydro på Rjukan.

I et okkupert Norge er det få som kan ta opp kampen mot tyskerne og produksjonen, men i England er det et knippe med norske soldater som blir sendt på oppdrag. Ordren er enkel – speng tungtvannsfabrikken. På grunn av at produksjonen foregikk langt nede i kjelleren, kunne ikke de allierte bruke bombefly. Oppdraget blir mer problematisk enn først antatt.

Kampen om Tungtvannet har et budsjett på 75 millioner kroner, og ser oftest svært godt ut. Både skuespillere, kostymer og foto ser troverdig ut, og det er lett å se at dette er en påkostet produksjon. Med en spilletid på 4,5 timer blir den ikke for lang, og er tidvis svært spennende. Den vil kanskje appellere mest til nordmenn, men har også vakt oppsikt i utlandet.

Selv om TV-serien ikke er perfekt, er det en solid norsk produksjon som jeg antar de fleste vil glede seg over. Og når det samtidig er en viktig del av norsk historie i tillegg til utfall av den 2. verdenskrig (kan være), fungerer den bra som god underholdning i historietimene på skolen.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5