Bames Jond

Denne rampete actionfilmen sidestiller fanatiske kristne mennesker med zombier. Det kan vi like.

KINGSMAN: THE SECRET SERVICE – DVD.  Manus som ikke er basert på historier eller karakterer fra Ian Flemmings James Bond, kan ta seg kunstneriske og umoralske friheter men samtidig beholde et erkebritisk gentlemanspreg uten sidestykke.

En britisk spionorganisasjon får trøbbel da en agent blir drept i nåtid. Det samme skjedde for 17 år siden, da en agent ofret livet for at andre skulle overleve.

Colin Firth gjør seg bra som stivpyntet agent med skills.
Colin Firth gjør seg bra som stivpyntet agent med skills.

I nåtid møter vi en ung mann som kan vet at lediggang er roten til alt vondt. Han er sønnen til agenten som ble drept for 17 år siden, og nå blir han rekruttert til opptaksprøve som potensiell agent i samme firma som hans far. Kun den beste blir en topp hemmelig agent som skal jakte på terrorister med en forkjærlighet for SIM-kort, som viser seg å være en global trussel med tanker om å utslette store deler av klodens befolkning.

Historien kan høres ut som en James Bond-lignende affære, og er akkurat det, men med en mer voldelig rampete og ukorrekt fremtoning. James Bond blir nevnt flere ganger, og filmscore er akkurat som i en Bond-film. Kingsman byr på spektakulære actionscener av ypperste klasse og kombineres med fin humor, artige karakterer hvor en godt kan si at Famke Janssens (Xenia Onatopp) karakter fra Goldeneye (1995) blir født på ny. Denne gangen med svære knivblad som proteser istedenfor føtter.

Legg også merke til den artige lesbingen til Samuel L. Jackson og norske Bjørn Floberg som svensk statsminister. Regissør Matthew Vaughn (Kick-Ass, X:Men First Class) regidebut var merkelig nok Layer Cake fra 2004 som hadde nåtidens James Bond (Daniel Craig) i hovedrollen.

 

Denne anmeldelsen ble først publisert da filmen hadde kinopremiere i februar 2015.

karakter5

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no