Syntax Error

Det er endelig tid for ny film fra Michael Mann. Eller var det elendig tid for ny film fra Mann?

BLACKHAT – DVD. I likhet med plakaten og filmtraileren er også filmen lite appellerende.

Filmens helter er stadig på leit etter hackede 0 og 1-tall.
Filmens helter er stadig på leit etter hackede 0 og 1-tall.

En pengegrisk skurk hacker seg inn i en kinesisk atomreaktor og lager ugagn. Han gjør det samme med soyabørsen i USA. Nå er det ikke sikkert at det korrekte navnet er soyabørs, men det høres ganske fiffig ut, ikke sant?

En kunnskapsrik datakineser tar turen til USA for å hjelpe lite datakyndige etterforskere. For å få enda mer hjelp, hentes en straffedømt  dataamerikaner og hackerspesialist ut fra fengsel. De to skal være med i jakten på en ond hackersjef og hans disipler. Hvor slår skurkene til neste gang og hva er motivet?

Blackhat viser for første gang en hackerspesialist (som egentlig er fange) som blir involvert i jakten på folk med våpen, slik at han får sjansen til å skyte på andre, og selv bli beskutt. Nå var det egentlig ikke meningen å røpe at det faktisk blir litt action i filmen, men jeg antar at de fleste tenkte det omsider måtte komme.

Mens vi venter på en tilfredstillende progresjon i handlingen, blir det en traust affære i datalandskap hvor en lurer på om noen har hacka seg inn på Michael Manns originale kopi. Er dette egentlig sluttresultatet som skulle settes opp på kino?

Blacklist en stort sett en middelmådig B-film hvor en ikke skal se bort fra at publikum heller fokuserer på at det like godt kunne stått Syntax Error på lerretet. Filmen er selvfølgelig alt for lang, men samtidig er dette en litt udefinerbar opplevelse som er vanskelig å beskrive, hvor ustødig håndholdt kamera ikke fungerer.

Det er ellers lov å ha forhåpninger til mannen bak Manhunter (1986), Heat (1995), Den siste Mohikaner (1992) og Collateral (2004).

Karakter2

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

 

Denne anmeldelsen ble først publisert da filmen hadde kinopremiere i januar 2015.