Den som tier, samtykker

Jeg kan forstå om soldater ruster opp ved grensen i Nord-Korea for å forsikre seg om at Fifty Shades of Grey forblir usett i landet. Filmen viser nemlig forståelse av ytringsfrihet, vilje, evne og aksept til fri vilje hos begge kjønn. 

fifty-shades-of-grey-movie

FIFTY SHADES OF GREY – DVD. I de fleste andre land vil protester mot filmen være mosegrodd konservatisme, hvor motstanderne bør ta seg en bolle.

Anastasia Steele (Dakota Johnson) får intervju med den rike forretningsmannen Christian Grey (Jamie Dornan). Under intervjuet blir det en følelsesladet og nærmest elektrisk stemning som gjør at de møtes igjen. Til tross for motsetninger blir de tiltrukket av hverandre, og Anastasia ser for seg en romanse med middag, kino og en stor dobbelseng med plass til to.

Christian har andre forutsetninger for at det skal lykkes.

–  Jeg gjør ikke romanse.  Min smak er veldig spesiell. …du vil Ikke forstå, sier Christian.

Anastasia ber om å bli opplyst, og blir omsider vist til det hemmelige rommet i Christians overdådige leilighet. Han er nemlig på jakt etter en kvinne som kan være ham underdanig med hjelp av for eksempel rep, pisk og bind for øynene.

Anastasia blir både skremt og tiltrukket til seksuelle preferanser hun så vidt har hørt om. Etter såkalt normal sex, er det tid for neste skritt. Christian har en taushetskontrakt som må signeres i tillegg til en kontrakt over hva som skal være lov eller ei.

I tidvis smådampende og erotiske venter Christian på svar, mens Anastasia er i tvil om hun tør å bli med på håndfast seksuell krumspring.

 

FIFTY SHADES OF GREY er en erotisk bokserie av E.L. James som har solgt millioner av eksemplar. Historiens undertone er BDSM, som står for Bondage og Disiplin, Dominans og Underkastelse (Submission), Sadisme og Masochisme.

NRK Rogaland kan melde om større interesse for denne filmen enn dei normalt opplever, utenom i Suldal. Der har nemlig ingen kjøpt kinobillett på forhånd. I Trondheim er det forøvrig solgt over 4000 billetter til premierehelgen og over 6500 har bestemt seg for å se Fifty Shades of Grey i Oslo.

 

Ottars verkebyll

fifty-shades-of-grey---movie

Scoopet har kun lest deler av den første boken, og kan derfor ikke uttale seg om kvinnegruppen Ottar gjør rett i å demonstrert for bokutgivelsen. Nå er det uansett filmen og ikke boken som blir lansert, og Ottar har allerede meldt om demonstrasjoner utenfor SF Kino i Stavanger og Kolosseum i Oslo.

– Det er stikk i strid med det vi vil. Vi vil at jenter skal ha kontroll over sitt eget liv, og ha styringa. Ikke inngå slike slavelignende kontrakter som den kvinnelige hovedpersonen i filmen sier leder for Kvinnegruppa Ottar i Rogaland; Randi Mobæk.

Jeg kan allikevel si at Ottar driter seg ut med protester mot en film de ikke har sett. Filmen er ingen forherligelse av hverken vold eller maktmisbruk og skildrer heller at første prioritet er aksept og tillatelse.

 

Ottar er det selvutnevnte ordenspoliti som sier at kvinner har dårlig dømmekraft og liten peiling på egne seksuelle lyster.

 

Christian er egentlig en gentleman med stor respekt for kvinner. Han er en selvsikker, snill og pyntelig mann som ikke utfører seksuelle handlinger uten tillatelse. Menn og kvinner må få lov til å være engasjerte og interesserte i seksuelle tilnærmelser som er annerledes en misjonærstilling på soverommet. Ottar er det selvutnevnte ordenspoliti som sier at kvinner har dårlig dømmekraft og liten peiling på egne seksuelle lyster. Det viser seg nemlig at det er flest kvinner som har kjøpt billetter til de første visningene til helgen.

Det er større sjanse for at filmen vil piffe opp sexlivet enn at den gjør flere menn til kvinnemishandlere. Samtidig kan det nevnes at skuespillet er bra, selve innholdet er forholdsvis tynt, og at en egentlig hadde forventet flere frekke erotiske innslag. Nå er den nesten en blek skygge i lysegrått – litt sånn som Ottar vil være under demonstrasjonen.

Denne anmeldelsen ble først publsert da filmen hadde premiere på kino i februar 2015.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter3