Intervju: Helgåband 2

Mobocrazy er et band fra Bryne som ble til i 2010. En skulle kanskje tro at dette var ungdommelige musikerspirer som spiller i band for første gang, men det er ikke helt sant.

Lee Francis Wilhelmsen og Mobocrazy på Ambolten.
Lee Francis Wilhelmsen og Mobocrazy på Ambolten.

MOBOCRAZY. Scoopet tok en prat med gitarist Lee Francis Wilhelmsen som har spilt i band siden 80-tallet, med en del års pause, of course.
Mr. Lee Francis er jo en mildt sagt erfaren gitarist som vi ikke har hørt så mye fra de siste årene.

 

Du må nesten ramse opp din egen biografi over musikalske bidrag og band…

– Tja… for å gjøre en lang historie kort så begynte det hele med The Joltez på ungdomskolen. Derfra dannet flertallet av besetningen Spanish McFly. Det er kanskje her de fleste husker meg fra. Spanish McFly ble oppløst da medlemmene flyttet til andre deler av landet for å studere. Min sti gikk i retning Sandnes hvor jeg ble medlem av bandet Home of the Brave, som holdt på med cover og egenkomponert material. For min del ble det vanskelig å kombinere studier med bandet, så jeg var ikke der mer enn ett år. Etter endt utdannelse gjorde noen av de originale medlemmene i Spanish McFly et forsøk på å gjenreise bandet – det var faktisk her jeg møtte Rune [bass] for første gang, men «livet» kom i veien og det rant litt ut i sanden. Etter det har det vært litt stille fra meg… frem til nå. Føler jeg har noen år å ta igjen.

 

La du noen gang gitaren på hylla, eller har den aldri fått sjansen til å støve ned?

– Jeg mistet nok litt interesse for gitarspilling og for musikk forøvrig når jeg ikke var med i band. Jeg fikk andre interesser som var mer i tråd med jobb. Spilte litt hjemme, bidro på noen små akustiske arrangement og hjalp til på noen revyer, men det er ikke det samme som å spille i et band.

Hvordan ble Mobocrazy en realitet, og hvem fant på bandnavnet?

– Jan Ove [vokal] startet opp bandet i 2010 sammen med noen kollegaer. Rune [bass] klarte å snike seg med selv om de ikke var kollegaer. I 2012 ble Torstein [trommer] medlem og jeg ble spurt om å bli med først høsten 2013. Bandet het egentlig Mobocracy i starten, men det ble oppdaget et annet band med det navnet så da ble det endret.

 

Hvorfor var det tid for å joine et band igjen?

– Har alltid hatt lyst, men mistet litt kontakt med det lokale musikkmiljøet. Har hatt det i tankene i mange år, men det gjelder å treffe de rette folkene. Vi tilbringer jo en del tid i lag så det er greit at kjemien er i orden. Føler dette er bra.

 

Se og hør Mobocrazy HER.

 

 

Hvor mye erfaring har egentlig bandmedlemmene?

– Vi har vel alle holdt på med hver vår greie. Vi er godt erfarne folk som har vært inne i forskjellige musikkmiljøer rundt om i landet. Jeg kan med hånden på hjertet si at alle i bandet er over middels interessert i fremføring av musikk, og vi tror på det vi holder på med. Resultat av det vi gjør sammen blir ofte veldig bra.

 

 

Dere beskriver bandet i en sjanger mellom britisk og amerikansk hardrock.

Hva er dine personlige inspirasjoner og referanser i dag?Mobocrazy-ambolten

– Jeg kan tenke meg at de fleste vil tro at Eddie Van Halen var min største inspirasjon, og det ville være feil å påstå at jeg ikke hørte på Van Halen i ungdommen, men Mark Knopfler (Dire Straits), Eric Clapton (Cream), Billy Gibbons (ZZ-Top) og gitarister i hard rock/blues sjangeren var vel så viktige for min utvikling. I dag hører jeg på mye variert og har for tiden en interesse for jazz. Akkurat nå er det Paramore, John Coltrane, Suzanne Vega, Kingdom Come og Living Colour som står på playlisten.

 

 

Etter å ha hørt på Mobocrazy-singelen State of Trust, syns jeg det er høres mer ut som poprock med en forkjærlighet til kanskje 90-tallet og litt i Kent-landskap som dere selv nevner som referanse, eller?

– Ja – det kan godt stemme. Jan Ove [vokal] er ansvarlig for det meste av låtskrivingen og han har en forkjærlighet for 90-talls grunge, pop og rock. Jeg var ikke medlem i bandet under innspillingen av State of trust, men jeg hørte selv på denne innspillingen nylig og ble litt overasket over hvor mye den har endret seg i fremførelsen. Jeg tror det er riktig å si at den eksisterer i en litt hardere versjon nå enn på opptaket du har hørt, selv om grunnmelodien er mye av det samme.

 

 

Les også: Intervju med Lenny Wolf – Kingdom Come

 

 

Hvordan er progresjonen i bandet, og hvor mange låter har dere skrevet til nå?

– I det siste har vi terpet mye på repertoaret for anledningen Helgåfestivalen og før det et oppdrag på Holdeplassen (Nærbø), så låtskrivingen har tatt litt baksete. Vi har 20-25 gode låter som vi kan stå inne for, men dessverre – ingen nye opptak av dem.

 

Det var litt uenighet internt før oppsettet på hvilken sanger som var de beste.

 

 

Vil dere bare spille egenproduserte låter på Ogna, eller dukker det opp noen coverlåter?

– Det blir et rent egenprodusert repertoar på Ogna. En fin anledning for oss til å presentere noe av vårt beste materiale for et musikkinteressert publikum. Det var litt uenighet internt før oppsettet på hvilken sanger som var de beste. Vi skulle gjerne tatt alle, men vi har kun 45 minutter til disposisjon.

 

Følger du med på den musikalske utviklingen av band i Rogaland, og hvilke setter du mest pris på selv?

– Jeg gjør dessverre ikke det og føler jeg har vært for lenge borte. Jeg registrerer at det skjer en del i distriktet og ser at mange av musikerne fra min ungdomstid holder fortsatt på og det syns jeg er fint. Jeg håper at dette arrangementet kan bidra til å eksponere meg for flere lokale band. Ser virkelig frem til hele arrangementet. Vi fikk litt informasjon fra arrangøren forrige uke og det lover veldig bra.

 

Hvilke band ser du mest frem til å se på Helgåfestivalen?

– Har alltid hatt litt sansen for Green DayGrønn dag (som spiller rett før oss) høres ut som noe jeg bør få med meg.

 

 Les også: Intervju Helgåband 1

 

Har du tidligere vært publikum på Helgåfestivalen, og hvilke band fikk du eventuelt sett den gang?

– Vet du hva, jeg har dessverre ikke fått det til før nå! Hver gang jeg har lovet meg selv å ta turen har det alltid kommet noe i veien. Jeg var forøvrig i Helgåleieren for noen måneder siden og fikk med meg litt glad jazz fremført av «Nordsjøvegen Jazzband», men det er ikke det samme.

 

Hvorfor skal folk ta turen for å se Mobocrazy?

– Jeg syns musikken vi komponerer holder høy kvalitet hvis du liker hard rock stilen med elementer av melodi/pop. Det henger godt sammen og svinger bra. Hvis alt klaffer på scenen så tror jeg at det vil falle i smak hos de fleste. Skulle du ikke ta turen denne gangen så har vi satt oss mål om å presentere materialet ut til publikum oftere enn vi har gjort til nå. Dette er nok ikke siste gang du hører fra oss!

 

 

Hvor kan folk finne mer informasjon eller komme i kontakt med bandet?

Vi er på Facebook eller de kan sjekke ut vår webside mobocrazy.com. Følg med!

 

 

Mobocrazy

  • Torstein Lye, tommer
  • Rune Båtsvik, bass og vokal
  • Lee Francis Wilhelmsen, leadgitar og vokal
  • Jan Ove Tobiassen, gitar og vokal

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no