Intervju: Helgåband 3

Grøne Dag ble dannet desember 2014, men det betyr ikke at bandmedlemmene er unge og lovende. Forhåpentligvis er de allikevel sistnevnte. Grøne Dag høres ut som en jærsk oversettelse av de mer kjente (og populære?) Green Day, ikke sant?

 

GRØNE DAG. Scoopet tok en prat med gitarist Per Inge Ree, som til vanlig spiller sammen med Eivind Landro i duoen FOG.

 

 

Hvordan ble Grøne Dag til?

Trubaduoen FOG live. Per Inge til venstre og Eivind Landro (ikke til venstre). Foto: Sølve Friestad
Trubaduoen FOG live. Per Inge til venstre og Eivind Landro (ikke til venstre). Foto: Sølve Friestad

– Litt tilfeldig som alt annet. Hadde egentlig syslet med tanken om et Green Day cover band i lengre tid. Kanskje mest fordi jeg liker trøkket de har i sangene som er litt rett frem og som gir god energi. Ragnar Surdal takket kjapt ja til å bli med. Etter å ha sett Voltakt i Helgåleiren ble jeg raskt en stor fan av bandet som også førte til at jeg fikk med Henning Aanestad (Voltakt). Etter en tid ble Richard Madland med som erstatter for Kristen Helland, som hadde det for travelt til å være med i bandet.

 

 

Er du en ihuga fan av Green Day, eller?

– Jeg liker som sagt trøkket i sangene til Green Day, og spesielt kombinasjonen med heftig bass og trommer som gir en ekstra kul og ufiltrert sound som passer bra for min del. Ellers er Green Day et band jeg alltid har likt god. Ihuga fan er kanskje å ta litt hardt i, men de seiler ganske høyt opp på listen.

 

 

Hva slags andre musikalske preferanser har vært med på å forme musikeren Per Inge Ree?

– Uff… Det var et vanskelig spørsmål, hehe. Det spriker nok litt i alle retninger. I ungdomen var det mest Ritchie Blackmore og Rainbow som var mine store helter. Etter hvert som jeg har vokst noe voldsomt (?. Red:-) har det nok også endret seg. Jeg liker de fleste sjangre, men aller best funker det når band eller artist har gode tekster å høre på i tillegg til sound og melodi, selvfølgelig.

 

 

Det tok jo helt av for Green Day da de lanserte American Idiot-albumet i 2004, men de hadde gitt ut mye før det. Etter dette har de også gitt ut flere fullengdere, hvor ord som Overkill er en fair beskrivelse.

Hvilken epoke av Green Day er du mest fan av, og hva syns du om nyere utgivelser?

ameri

– Vi spiller for eksempel tre låter fra UNO-utgivelsen som er forholdsvis ny, men Nimrod og American Idiot er de beste, syns jeg.

 

 

Les også: Not F***ing Justin Bieber

 

 

Har dere egne tolkninger av låtene til Green Day, eller er dere så tro som mulig mot originalen?

– Låtene blir nok ikke tolket 100% på samme måte som Green Day, for å si det sånn, men de er nok tettere opp mot originalen enn motsatt.

 

Per Inge forteller at konserten i Helgåleiren blir bandets aller første. De har tidligere fått et par henvendelser, men har valgt å øve seg opp til Helgåleiren i første omgang. Deretter, hvem vet?

 

 

Er det øving hver uke for tiden, eller er låtene allerede så godt innøvt at det ikke er nødvendig?

– Vi øver litt i rykk og napp, men forsøker å ha en øving i uken om det lar seg gjøre. Egentlig er vi tilfreds med å ha et litt ustrukturert øvingsforhold. Grøne Dag skal først og fremst være gøy for oss, og forhåpentligvis for publikum og intet stress.

 

 

Hvor mye erfaring har dere egentlig?grøne-dag-logo-d

–Til sammen har vi god erfaring. Henning og Richard har full kontroll på Ragnar og meg selv som kan beskyldes for å være med i korttidsminneforeningen. Som tidligere nevnt skal vi ha det gøy, og alle har vært opptatt av musikk siden tenårene.

 

 

Les også: Spilletider og flere intervju

 

 

Per Inge og Grøne Dag kan love ganske mange låter fra Green Day, da de har fått tildelt 45 minutt på scenen. Han sier også at de er cirka like gamle som bandmedlemmene i Green Day, som igjen vil si at det føles naturlig å formidle coverlåter fra gammelt til nytt.

 

Hva ville Green Day sagt om de så Grøne dag live?

– Jeg tror de ville likt at noen unge lovende karer fra jæren spiller deres musikk på en lokal festival. Det er jeg 100% sikker på.

 

Følger du med på den musikalske utviklingen av band i Rogaland, og hvilke setter du mest pris på selv?

– Det rører seg bra med nye, unge og lovende band i Rogaland. Jeg er nok ikke flink nok til å få med alt som skjer, og mangler nok en del kunskap på unge og lovende band som vil opp og frem. Når vi først snakker om band i Rogaland vil jeg si at det er utrolig kjekt at det igjen vil bli et verdig tilbud for band i Time kommune, hvor ungdomer og band vil bli tatt godt vare på, får en tro. Jeg må innrømme at jeg tidligere har gremmes over tanken på øvingscontainerene som står på kinoplassen, som liksom skal være et tilbud for å hjelpe denne gruppen med ungdomer. Men godt at det ordner seg nå.

 

 

Les også: Green Day-anmeldelse; Epic as fuck?

 

 

Hvilke band ser du mest frem til å se på Helgåfestivalen?

– Jeg får dessverre ikke være med på lørdagen, men blant fredagsband gleder jeg meg veldig til å se Mobocrazy som lager egne låter.

 

 

 Hvorfor skal folk ta turen for å se Grøne Dag?

– Fordi det allerede er på den trivelige festivalen med trivelige mennesker. Da er det helt naturlig at de også skal høre og se Grøne Dag.

 

 

Hva er planene for resten av 2015?

– Vi skal ta det som det kommer, og så lenge det er gøy, kjører vi på. Det blir trolig noen spillejobber etter hvert, og det gleder vi oss til.

 

 

GRØNE DAG

  • Henning Aanestad, gitar og vokal
  • Per Inge Ree, gitar og kor
  • Richard Madland, bass og kor
  • Ragnar Surdal, trommer

 

Hovedfoto: Johnny Red and the Prayerhouse People på Helgåfestivalen 2014.

Tekst og foto: Sølve Friestad