Robocop og AI

Regissør Neil Blomkamp er mannen bak den ypperlige District 9. Nå er han tilbake i samme by og scenario, sånn cirka. Nok en gang er det store problem i Sør-Afrikas Johannesburg. 

chappie-1

CHAPPIE – DVD. Verden har gått videre og den økende kriminaliteten blir redusert på grunn av politiroboter, hvor spesielt nr. 22 utmerker seg med store skader etter oppdrag. Til slutt blir han! så pass ødelagt, at den blir kvalifisert som jernskrot.

Robotutvikler Deon (Dev Patel) har utviklet en ny form for kunstig intelligens (Artificial Intelligence) og skaper roboten Chappie med restene av robot nr. 22. Uheldigvis blir roboten og Deon kidnappet av brutale skurker med dårlig hårfrisyre, hvor Deon må utvikle Chappies intelligens i dårlig selskap. Deon vil gjerne ha en snill robot, mens skurkene – som tross alt har større våpen – ønsker å trene Chappie til ran og voldsomme handlinger.

Samtidig møter vi en småsnurt Vincent Moore (Hugh Jackman) som har utviklet e n farligere robot som ingen ønsker å slippe løs. Vincent må derfor koke opp en plan for å få nok kriminalitet og elendighet til at hans store robot vil bli uunværlig for politiet.

Chappie er på sitt beste en god film med flust av fiffige detaljer. Her vil jeg trekke frem Chappies «gangstamoves». Filmen er et solid håndtverk som aldri blir kjedelig, men som allikevel føles noe uforløst på grunn av en noe sprikende tone.

Chappie goes gangsta!
Chappie goes gangsta, bling bling!

Av og til får en følelser og referanser til den barnlige animasjonsfilmen som heter Gutten og Jernkjempen. Andre ganger føles som en videreutvikling av Robocop-filmene. Hadde Bloomkamp delt inn historien i to, kunne det blitt en svært god barnefilm og en nesten like god film for voksne. Nå blir den litt av begge deler, samtidig som jeg er temmelig sikker på at fans av District 9 vil la seg glede av Chappie. Det er nemlig ikke hvert år vi ser en finurlighet som dette på kino.

 

 

Die Antwoord

• Elektronisk band fra Sør-Afrika som i følge Wikipedia ble dannet i 2008.

• To av tre medlemer fra bandet spiller faktisk hovedrollene i Chappie. Legg merke til de to mest markante skurken som er Ninja (Watkin Tudor Jones) og Yo-Landi Visser (Arni Du Toit). Det blir også brukt Die Antwoord T-skjorte og mye musikk fra samme band.

 

 

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter4

 

 

Chappie goes gangsta!