Tid er relevant

Endelig er den kritikerroste filmen om Stephen William Hawking klar for kino. Hawking er mest kjent for sitt arbeid om sorte hull og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken. Du behøver ikke ha doktorgrad i kvantefysikk for å glede deg. 

theory-of-beeing

THE THEORY OF EVERYTHING – DVD. Til tross for relativitetsteori og kvantemekanikk, vil jeg påstå at Hawkings sykdom er årsaken til at dette ble til film. Allerede i ung alder ble han diagnosert med motonevronsykdom som gradvis svekker bevegelser som tale, gange, åndedrett og svelgfunksjon. Påstått levetid var to år.

The Theory of Everything får frem publikums mest empatiske gener. Den gir en behagelig selvgodhet av å få lov til å føle hvor mye en sympatiserer for andre som har det vondt. Filmen handler om urokkelig kjærlighet, men også om vennskap, vilje, motgang og Hawkings teorier. Filmens styrke er også å unngå en beksvart og lite publikumsvennlig sykdomsfelle.

Jo visst er det trist, men det er også en unik og inspirerende historie med sterk vilje til glede i motgang til tross for sin ubarmhjertige sykdom. I tillegg får vi også en gripende skildring av hans kone, som er på grensen til å være utenomjordisk sterk, god og snill.

Se også opp for enorme skuespillerprestasjoner fra Eddie Redmayne (S. Hawking), Felicity Jones (Jane Wilde Hawking) og Charlie Cox, som spiller ekteparets gode venn, Jonathan. Filmen er en klassisk velprodusert film i britisk åndedrag og bygger på biografien av Jane Wilde Hawkings – Traveling to Infinity: My life with Stephen.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5