Test: lambic og fruktøl

 

 

Fruktøl har vært en litt ignorert sjanger som flere og flere legger merke til.  I utgangspunktet skulle en tro at dette var bare for jentunger på nesten 18 år, men det finnes både voksne menn og kvinner som sverger til denne sjangeren. 

Test: 17 fruktøl og tre lambic.
Test: 17 fruktøl og tre lambic.

 

FRUKTLAMBIC. For noen år siden var det stor stas å for eksempel reise til Bier Koning i Amsterdam. I tillegg til å ha et voldsomt godt utvalg blant øl, har de også et like bra utvalg av fruktøl og surøl i sjanger lambic. For noen år siden var det lite fruktøl/lambic å finne i norske butikker og pol, men nå er det ikke lenger vanskelig å få tak i en god kirsebær eller bringebærøl.

En fruktøl er ofte sur, men også søt. Scoopet tok turen til Det Gode Brygg på Sandnes som har en god rekke med fruktøl.

 

Les også: Nyåpning for Det Gode Brygg

 

En fruktøl kan selvfølgelig være en femi opplevelse, og for all del – dette passer ikke for alle. Flere fruktøl smaker som en god brus, hvor opplevelsen kan føles noe surrealistisk. Brus, men allikevel for voksne?

Denne testen har tatt lang tid. En smaker ikke allverdens med fruktøl en og samme kveld. Noen har blitt brukt sammen med ost og kjeks, i tillegg til druer, som anbefales. Alle fruktølene er fra Belgia og her finnes trolig noen gode tips 0m hvordan en skal unngå å bruke penger på middelmådigheter. Samtidig er det greit å nevne at om en ikke liker fruktøl, vil denne testen være forholdsvis ubrukelig. Mine tanker er litt av alt. En kan ikke bare drikke imperial stout. Testen består av 17 fruktøl og tre lambic i butikkstyrke, hvor ingen overskrider 4,7 %.

 

 

Lindemans Framboise 

2,5 % • 25 cl • Pris: 30,-

Testen starter med en aldeles herlig fruktøl som har en herlig balanse mellom surt og søtt. Flott aroma av bringebær med god lukt, pent skum og blant de beste bringebærølet noensinne smakt.

6

 

Hoegaarden Rosée

3 % • 25 cl • Pris: 31,-

Dette er en witbier med bringebær som faktisk ble forbedret med en kjeksbit, kirsebærost og druer fordi den bitre fruktsmaken ble bedre balansert. Ellers en grei øl med fine toner som er mer søt enn syrlig. Jeg ville nok heller kjøpt en god wit eller en god bringebærøl. Når det er sagt, kler den navnet rosée bra, for den er vinøs som en rosévin.

3,5

 

Blanche de Namur – rosée

3,2 % • 25 cl • Pris: 30,-

Nok en hveteøl med bringebær som er ganske lik Hoegaarden på farve med sin gyllen rosa utseende. Denne er mer pregløs og har en mer anonym aroma og blir enda mindre interessant. Her kjennes også en brun unødvendig bitterhet og minner litt for mye om en utvannet bringebærbrus med antydning til tutti frutti.

2

 

Timmermann -Framboise Lambicus

4 % • 25 cl • Pris: 35,-

Dette bryggeriet har brygget fruktøl siden 1702 og leverer en god og sur bringebærøl hvor styrken er syrlige bær som henger igjen med en fin avslutning i ganen. Fin karbonering, men også litt for bitter og brun i forhold til alternativet fra Lindemans.

4

 

Lindemans -Apple lambic beer

3,5 % • 25 cl • Pris: 30,-

Det er naturlig å tenke på en god eplecider når en smaker dette epleølet som er en forfriskende opplevelse med god balanse mellom surt og søtt. Ølet har fin epleduft, smaker surt grønt eple, fin ettersmak, passe mild og bitter og en svært god fruktøl.

5

 

Lindemans – Pecheresse

2,5 % • 25 cl• Pris: 30,-

Fersken. Hvilken herlig frukt med fin balanse mellom surt og søtt. Men hvordan smaker det i en øl, nærmere bestemt en spontangjæret lambic?

Det smaker som flytende ferskenfrukt med kullsyre og har blitt en herlig drikk for livsnytere. Mitt første møte med ferskenlambic blir ikke det siste. Hadde ølet vær litt surere ville den fjernet den bittelitt for fremtredende sødmen i ettersmak. Egentlig småplukk for en flott øl med herlig lukt av fersken.

5

 

Timmermans – Peche Lambicus

4 % • 25 cl• Pris: 35,-

I forhold til Lindemans ferskenøl er denne 4% og føles noe kraftigere på smak. Jeg faktisk usikker på at det er en fordel. Ølet har en flott karbonering og god smak av ferskenfruktens samspill mellom surt og søtt. I tillegg er dette en ganske bitter fruktøl med fint stikk på tungen. Ja takk til begge deler, men den mer femi utgaven fra Lindemans er bare litt mer forlokkende, eller var den?

5

 

 

Vinmonopolet om fruktøl

  • For å forstå tanken bak fruktøl, må vi vite litt om surøl. Surøl er en samlebetegnelse på øl som er brygget med villgjær (spontangjæret), ikke kultivert gjær slik vi finner i vanlig overgjærede eller undergjærede øltyper. Lambic og gueuze er også med i denne gruppen, men de defineres gjerne som en egen ølstil. Opprinnelig ble alle øl brygget med villgjær, før man i det hele tatt visste hva gjær var. Aktiviteten til spesielle bakterie- og gjærstammer i Lactobacillusfamilien, Brettanomycesfamilen og noen grad Acetobacterfamilien gir et øl med lavere pH enn vanlig øl, og med særegen syrlighet og aroma.
  • Det var knyttet mange ritualer og ikke minst myter til det som skjedde med kornet og vannet som plutselig begynte å gjære. Sumererne, som levde i Midtøsten for omkring 6‹000 år siden, laget ølet Sikaru, som beskrives i en hyllest til ølgudinnen Ninkasi. Fremgangsmåten er forblø‚ende lik metoden for å lage lambic i dag. Surøl er heller ikke ukjent i nordisk historie. I en grav fra bronsealderen (1300 – 1000 f. Kr.) i Danmark ble det funnet restene av en gjæret drikk hvor bestanddelene var hvete, tyttebær, pors og honning. Det er atypisk for hva vi definerer som øl i vår tid, men sannheten er at kultivert gjær og maltsødme i øl er av nyere dato. I dag bobler interessen for surøl igjen, og både gamle og nye oppskrifter testes ut i mangt et bryggeri, både nasjonalt og internasjonalt. I de beste utgavene tilsettes ferske bær underveis i gjæringsprosessen. Gjæren som fremdeles er aktiv, bruker sukker fra bærene til en annengangsgjæring, og vi får et svært forfriskende øl med lite restsukker. Fruktøl kan også være basert på andre typer øl.

Vinmonopolet – Vibeke Smidsrød

 

 

 

Hva med tre belgiske lambic fra anerkjente bryggeri som har holdt det gående i flere hundre år. Er det noen store variabler blant disse?

Alle har samme mørke, klare og gyldne farve, pen og fruktig karbonering og med utseende i retning godt maltet pilsner.

 

 

Timmermans -Blanche LambicusLambic

4,5 % • 0,37 l• Pris: 58,-

Dette bryggeriet har brygget surt øl siden 1702. For min del kan en lambic knapt nok bli for sur. Den ikke være pottesur, men den kan. Denne utgaven er sannelig litt av en perle, hvor godt balansert syrlighet er en fryd. Dette er en smaksbombe, et balansert håndtverk som er herlig sur, merkbart behagelig søt, med små relasjoner til en ordentlig Farmhouse-øl i retning skurtresking nær er fjøs-opplevelse. Det som også er litt artig med denne, er at jeg vet noel ølfeinsmekkere som absolutt ikke liker akkurat denne sure ølen. Derfor smakte jeg denne to ganger for å være sikker på at den er digg. Yepp.

Blanche Lambicus er så god at  en får lyst å stå på hodet for å få tynt ut de siste dråpene av flasken. Kanskje noe tungvint, men…

6

 

Mort Subite – original Gueuze

4,5 % • 37,5 l • Pris: 59,-

Mort Subite spede begynnelse var i 1869. Dette er egentlig en ganske søt Lambic som tilnærmer seg den noe søte betegnelsen FARO (lambic tilsatt kandissukker). En god øl hvor en hel flaske blir i overkant for mye sødme i retning kandisukker og kanskje litt for mye fruktsukker som gjør den litt baktung. I kombinasjon med vellagrede oster vil denne komme mer til sin rett. Som ensom drikk i glasset finnes bedre alternativ.

3,5

 

St. Louis – Premium Gueuze

4,5 % • 25 cl • Pris: 32,-

Mindre søt enn Mort Subite, noe syrligere med mer humlearoma og malt. En øl som føles mindre mektig og friskere, men kanskje litt for bitter.  Uansett en fin opplevelse, men også litt ensom og naken uten tilbehør av syre fra druer og vellagret ost.

3,5

 

Les også: Test av 22 glutenfrie øl

 

 

Lindemans – Cassis

3,5 % • 25cl • Pris: 30,-

Fabelaktig skum, farve og lukt av solbær. Det er lov å få relasjoner til solbærsirup, da det er en solbærskdrikk de fleste har smakt. Cassis er selvfølgelig mye bedre. Herlig solbær med noe sødme som heldigvis overdøves av god syrlig balanse som gjør dette til en forfriskende solbærøl. Sletter ikke mektig, og en av testens beste fruktøl.

6

 

 

Jacobins – Kriek Lambic

4,5 % • 25 cl • Pris: 36,-

Litt lysere mer bitterhet, men bra balanse mellom surt og søtt, mem har fine tendenser til lambic-aroma. Egentlig en god kirsebær som faller mellom to stoler. En ordentlig sur fruktøl bør være mye surere, og en søt bør være søtere, som Kriek Max. Jeg vet allikevel det er en forskjellige meninger om dette.

4

 

Jacobins – Kriek Max

3,5 % • 25 cl • Pris: 33,-

Lukter bedre, men og søtere og kanskje mer kunstig kirsebærsmak. Fin syrlig som balanserer kirsebærsødme og marsipan. I likhet med Jacobins – Kriek Lambic har også denne en god karbonering.

5

 

 

St. Louis – Kriek Lambic

Thor Ståle Johnsen i fruktølhyllen hos Det Gode Brygg.
Thor Ståle Johnsen i fruktølhyllen hos Det Gode Brygg.

4 % • 25 cl • 32,-

Ølet har en mørkbrun/blodrød farve og en okei skumtopp, ikke mer. God søt lukt av marsipan, mandel og kirsebær, som slettes ikke er uvanlig i en kirsebærøl.

Godt stikk på tungen, bra balanse mellom frukt, syrlighet og sødme som gjør ølet mindre femi. Når det er sagt, syns jeg en mindre mektig kirsebærøl er enda mer appellerende. God øl, men allikevel litt annonym på kirsebæraroma, og litt bitter brun restsødme etter frukt, tross alt.

4

 

Les også: What´s Friday?

 

 

Lindemans Kriek – Lambic Beer

3,5 % • 25 cl • Pris: 30,-

Alt er nesten best når etiketten lover øl fra Lindemans. Dufter enda friskere av marsipan og kirsebær, flott rød, rødfarge. Aroma er mer tydelig mot friske kirsebær, fin, fin syrlighet og karbonering. En svært frisk, fruktig kirsebærøl som er helt der oppe, passe femi og merkabart sur og fruktig. Absolutt ikke noe for John Rambo, men for oss andre er dette en utsøkt godbit som er deilig sur med akkurat passe balansert sødme.

5,5

 

 

Mort Subite – kriekMort-Subite-kriek

4,5 % • 37,5 cl • Pris: 59,-

Mort Subite er et anerkjent bryggeri, hvor denne kirsebærølen ble kåret til World’s best sour Kriek i 2012 av World Beer Awards.

Etter at en har fått av champagnekorken er det bare å helle den godt karbonerte kriek i glasset. Smakeren blir møtt med en fin skumhinne og flott rødfarge. Blant testens kirsebærøl, havner denne imellom de andre i testen. Ikke like syrlig som Lindemans, og ikke like bitter som St Louis. Dette er nok også den mest balanserte kirsebærølen som ikke spriker spesielt i noen retninger. En behagelig og velbalansert øl som er et bittelitt bitrere alternativ til Lindemans.

5

 

Oude – Kriek Boon

4 % • 37,5 cl • 62,-

Også denne har champagnekork, flott farve og karbonering. Om jeg husker riktig (smakte denne utenom de andre kirsebærølene) er den litt søltere enn Mort Subite, men ikke mindre god.

5

Liefmans – on the rocks

3,8% • 25 cl • Pris: 35,-

Flott rødfarve, smaker som en bittelitt bitter fruktbrus for barn. Fin karbonert og friske toner i ganen. I likhet med de fleste andre fruktøl kan også denne nytes med en mindre isbit, altså on the rocks. Inneholder jordbær, kirsebær, bringebær, blåbær og hyllebær.

5

 

 

Les også: Scoopets store IPA-test

 

 

Timmermans -Strawberry Lambicustimmermans-jordbærøl

4% • 25 cl • Pris: 35,-

Fruktsjangeren jeg var mest skeptisk til viste seg å være en fruktsjanger en skal være skeptisk til.

Flott karbonering og en litt brun, bitter jordbærsmak men bare på grensen til å være leskende. Brunrød farve, noe anonyme følelser av denne. Ikke dårlig, men blant andre forlokkende fruktøl, er jordbærøl en ganske likegyldig opplevelse. Mer for kuriositeten, egentlig.

3

 

Fruli – Premium strawberry Beer

4,1 % • 33 cl • Pris: 48,-

Dette er trolig en bastard hvor fruktsødme og håndtverk koker ned til en hveteøl med mye jordbærjuice. Faktisk penere i glasset enn Timmermans, men også aldeles femi. Sletter intet ringt øl, men sirupsødme henger i ganen og om du har en datter med en forkjærlighet for rusbrus, vil denne være en sikker vinner, men også her er en brun bitterhet i avslutning, så kanskje ikke.

Jordbærølet er også de mektigste av type øl en ikke kan drikke for mye av før det føles fullt i blodsukkerbeholdningen. Kanskje den var litt ring allikevel?

2,5

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny