Ny alfa til raptor

Det er 22 år siden paradis slo sprekker for første gang på Isla Nublar i den første Jurassic Park-filmen. Til tross for diverse dødsfall er parken åpen igjen. 

Dinosaur på jakt etter produsentene bak Jurassic Park 2.
Dinosaur på jakt etter produsentene bak Jurassic Park 2.

JURASSIC WORLD – DVD.  Isla Nublar er en spektakulær dinosaurpark hvor folket får se de mest fantastiske dinosaurene av både plante- og kjøttetere. Sikkerheten er upåklagelig, og publikum er 100% trygge.

Utviklingen kan ikke stoppes, og etter en stund blir en lei av de tilsynelatende spektakulære attraksjonene. Så har også skjedd på Isla Nublar og en fryktet nedgang behøver ny publikumsmagnet.

En nyklonet dinosaur skal bli den nye hovedattraksjonen. Denne er selvfølgelig større, bedre og klokere enn alle andre, men hvor mye skal en egentlig tukle med naturen?

Jurassic World er intet mindre enn et spektakulært skue i utsøkt filmproduksjon av type som passer dårlig på en iPad eller på et reisefjernsyn. Gjennom to timer får vi se visuelle nytelser som ser ekte ut. En rundtur i parken viser at dette er dinosaursk publikumsfrieri på høyt nivå. Etter hvert slår idyllen sprekker, og monsteret er løs.

I filmer som dette er det selvfølgelig en handling med ekte mennesker. Filmens mannlige helt har endatil lært seg å dressere ekte raptorer, mens filmens kvinnelige hovedrolle får besøk av to unger som knapt nok husker hvordan sin tante ser ut. Filmens oppbygning forklarer dinosaurparken på lik linje med et godt bekjentskap til diverse mennesker som vil spille en viktig rolle utover i filmen.

 

 

Når parkens stolthet slippes løs, er det få rom for pustepauser, hvor kinopublikum vil føle dinosaurens vrede og menneskets tukling med naturen i et intenst nærvær av udefinerbare skapninger uten hemninger. Filmens regi, CGI-effekter og spesielt lydeffektene er den ultimate opplevelsene for å bli skremt.

I tillegg får en små referanser til Alfred Hitchcocks The Birds og Steven Spielbergs Haisommer. Kanskje ikke så rart, siden sistnevnte igjen er tilbake som produsent av dinosaurer i fri dresur.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5