ølsmaking med grossist

 

 

Første onsdag i november ble Scoopet invitert til nyhetsprøving for vinmonopolet i samarbeid med grossistene. For andre gang var det tid for god stemning, trivelige folk og artige øl. 

PRØVESMAKING foregikk i Stavanger, hvor flere importører av øl, vin og sprit hadde møtt opp for å vise frem sine nyheter i tillegg til noen gode gamle klassikere. Fredag 6. november er det slipp av diverse juleøl, som selvfølgelig var godt representert hos flere. Scoopet tok en prat med flere involverte, hvor førsteprioriteten var å bare smake på øl. På denne tilstelningen er det dessuten lov å spytte ut, for de som ønsker det. Denne artikkelen tilbyr ingen omfattende anmeldelse av øl, men heller en presentasjon av importører, grossister og bryggeri som har fortjent litt hederlig omtale.

 

Holst Wines
saison-dupont
Henrik Holst med øl fra Dupont, Buxton og Birrifico Del Ducato

Henrik Holst kunne skilte med øl fra Italia, Belgia og England, hvor det mest attraktive kanskje er belgiske Dupont.

– Når vi tok inn Dupont, gikk det tre dager før lageret var tomt, så dette er et populært øl, sier Henrik Holst som forklarer hva som er hva:

Dupont Moinette Blonde er en Saison og den sterkeste merkevaren blant de fire. Dupont Bons Væux  er et øl som har vært tilgjengelig siden 50-tallet – da som var en «limited edition» til gode kunder. Etter hvert ble den derimot satt ut i vanlig produksjon. Ølet er i saisoninspirert stil, men litt vanskelig å kategorisere. Dupont Cervesia har en litt hemmelig oppskrift. En utgravning ved siden av bryggeriet gjorde at de brygget denne på gamle oppskrifter som er hemmelig. Igjen en litt udefinerbar øl.  Dupont Saison er laget siden 1855. Det er en tradisjonell saison som flere har forsøkt å etterligne, mener Holst som også forteller om det britiske bryggeriet; Buxton.

Buxton Brewery Wild Boar IPA er en leskende IPA med lavere alkoholstyrke enn bryggeriets Axe Edge med alkoholstyrke på 5,7%. Far Skyline Berliner Weisse er et resultat av bryggeriets samarbeid med danske To Øl og deres Dry Hop Berliner Weisse. Red Raspberry Rye er også en tørrhumlet Berliner Weisse hvor det er brukt massevis med ferske bringebær, uten konsentrat. STRONGE Extra Stout er oppkalt etter sjefsbryggeren som heter Colin Stronge. Bryggeriet er fra 2008/09, og startet opp i en garasje. Da bryggeriet ekspanderte, ansatte de Stronge, hvor dette var hans første øl.

Det er ellers ganske inn med italiensk øl, som utelukkende skiller seg ut med annerledes flasker. Hva mener Holst om Birrifico Del Ducato?

Viæmilia er en pils som scorer høyt på internasjonale scoringer, hvor den har fått flere priser.  Vielle Ville Saison på 6 % har en veldig fin og integrert syrlighet. Chimera er litt vanskelig å sette i bås, men det er en belgiskinspirert strong ale. Verdi Imperial Stout er en ganske silkemyk stout.

 

Scoopet smakte på samtlige øl og syns de italienske var minst spennende. Dupont og Buxton har mye bra, hvor sistnevnte kom svært høyt opp på Scoopets IPA-test.

 

Les også: Scoopets store IPA-test

 

 

Kinn Bryggeri
Thomas-kinn
Thomas Hovlandsvåg med fin rekke fra Kinn.

Thomas Hovlandsvåg er på plass for Florø-bryggeriet Kinn. Da dette er arrangert av vinmonopolet, har alle med øl som er sterkere enn 4,7%, som betyr at Scoopet fikk ingen sjansen til å smake på butikkstyrket øl, eller hva en nå skal kalle det. Kinn skilter med tre juleøl, men først prater vi om glutenfrie øl. Thomas refererer til Scoopets store test på 22 glutenfrie øl, som nå kunne hatt to til da Kinns Pryl og Pilgrim er glutenfrie. Selv om de ikke har Crossed Grain-symbolet på etiketten enda, vil det komme ganske snart.

–  Vi var litt overrasket over hvor lite det påvirket smaken. Proteinene som gjør Pryl uklart, forsvinner og nå ser det nesten filtrert ut. For å få ølet glutenfritt har vi tilsatt enzymet Brewers Clearex. Pilgrim er favorittølet til Espen Lothe, som ble gjort glutenfritt av praktiske årsaker, da han selv må være litt forsiktig med dette.

 

Thomas forklarer tre juleøl fra Kinn

– Kinn Solsnu er en Bierre de Garde som er utviklet til lutefisk, torsk og kalkun. Den har mange likhetstrekk med saison, men mer maltig og krydret. Vi har tenkt denne til lysere kjøtt, men det er et allround matøl som kan fungere til mye. Kinn Julefred er vår klassiske juleøl som vi har hatt lengst. Thomas har fått fjorårets versjon til utstilling. Den er brygget med Einer, som de har valgt å kutte ut i årets versjon, da de ønsker en renere og mer konsentrert smak. Kinn Tomasmesse blir for første gang tappet på små 0,33 l flasker. Dette er en belgisk quadruple som er min juleølfavoritt. Denne kan godt nytes etter maten, mener Thomas.

 

Selected Wine Partners
Henrik med en frisk og fin lutefiskøl fra
Henrik med en frisk og fin lutefiskøl fra Engebret Café, Szigeti fra Østerrike, ODE og Edge.

Håvard forteller om sine øl fra både Norge, Østerrike og Spania, hvor jeg hadde spesielt sansen for lutefiskølet som var en forfriskende opplevelse.

Engebret Cafe Lutefisk øl er laget sammen med Engebret Café og kokkene der. Det skal ikke være så mye alkohol i ølet, og det skal passe til lutefisken og ha et lavere prissegment slik at ølet blir rimelig. Det er en overgjæret ale som er på grensen til en pilsner. Szigeti GV Brut er en musserende hveteøl fra østerrike med andregangsgjæring på flasker med champagnegjær. ODE Citra Wit er en hveteøl uten koriander og appelsinskall, men med bl.a. citrahumle. Edge Russian Pure Decadence Imperial Stout er et samarbeidsøl med Lervig. Edge har blitt kåret til verdens beste nykommer i fjor og Spanias beste bryggeri på RateBeer.

Scoopet hadde ikke spesielt sansen for sistnevnte, som ble en noe pregløs og intetsigende imperial stout.

 

Vinhuset NoFra

Scoopet fikk ikke smakt på disse ølene, men distributøren manglet noen juleøl fra Telemarksbryggeriet, Lindheim, som bare hadde en quadruple. Ellers serverte de den første norske økologiske øl fra Eiker i Mjøndalen i tillegg til juleølet Kaapse Klaas fra Rotterdam. Til neste gang lovte de øl fra det danske bryggeriet Rocket Brewing.

 

 

 

 

Multibev
Multibev
Kathrine Løvås fra MultiBev.

satser på en del kommersielle og internasjonale pilsnere som hollandske Grolsch, japanske Asahi, i tillegg til svensk og britisk brygg. Sheperd Neame er Storbritannias eldste bryggeri. De kokte først i grytene i 1698.

Kathrine Løvås forklarte sine tre sorter fra Sheperd Neame, hvor den noe pregløse Bishops Fingers var en Kentisk Strong Ale som nå blir lansert på boks. Ølet minnet om en typisk brun amber ale, som er langtfra min personlige favorittsjanger. Bryggeriets IPA var ikke så verst, og Double Stout ble først brygget i 1868, og var noe annonym for hardbarkede ølganer.

Svenske ShipFaced IPA var en godt humlet øl med fruktige toner og fin aroma og deres ufiltrerte pilsner var vel som en ordinær pilsner. Citrus og mango blir nevnt. Jeg nevner grapefrukt og likte ShipFaced IPA best av ølene fra Multibev.

 

– Du spytter ikke du nei? …så bra…

Grossist til Scoopet, som ikke liker å spytte ut øl

 

Dagens internasjonale overraskelse var et knippe øl fra Brasil. Jovisst har jeg hørt om landet, men egentlig har jeg ikke hørt om den produktive ølbryggingen som pågår der.

 

Cervejaria Colorado
Siv Iren Klepp og Sverre Grimstad med brasiliansk øl.
Siv Iren Klepp og Sverre Grimstad med brasiliansk øl.

Siv Iren Klepp og Sverre Grimstad bør nærmest bli tiltalt som eventyrere som har bodd en lengre periode i Brasil. Da de valgte å flytte hjem igjen, inngikk de en avtale med brasilianske Cervejaria Colorado, hvor de i dag byr på fem ulike sorter fra bryggeriet som startet opp i 1995. Da duoen dro hjem til Norge, fikk de også pakket ned litt øl i bagasjen som ble overrakt til Vinmonopolet som tydeligvis likte ølet så godt at det nå er tilgjengelig der.

I dag blir ølet fraktet fra havnebyen Santos til Rotterdam hver mandag. Herfra blir ølet fraktet og fortollet til Norge. I første omgang til Vinmonopolet, men ølimportørene håper også at diverse restauranter og barer vil gi dem en sjanse.

Sverre forklarer om sukkeret Rappadura som blir brukt i tre av ølene, blant annet i bryggeriets IPA og DIPA. Brent Rappadura blir derimot brukt i Ithaca Imperial Stout, som har en spesiell distinkt aroma, som allikevel var gjenkjennelig. Scoopet tok turen til Lervigs utstilling for å løse mysteriet. For noen uker siden fikk jeg smakt på Stavanger-bryggeriets 3 Bean Stout, som også hadde denne noe spesielle aroma i avslutningen. Det viser seg at dette ølet er et samarbeid med en brygger fra Brasil, så da vil jeg nesten påstå at begge to inneholder Rappadura. Artig, ikke sant?

Duoen forteller også om Cerveja Forte Escura – Porter, som inneholder store deler med brasiliansk kaffe som blir kjøpt fra lokal farm nær Sao Paulo. Kaffebønnene tilsettes visstnok etter gjæring og ølet bør absolutt prøves. Bryggeriets Wit var derimot ikke så voldsomt Wit, da den inneholder mye honning, som er merkbart i smak. En annerledes type øl, men liker en honning er det kanskje verdt et forsøk.

 

AJA Bryggeri
Jan-Tore Oskal har mange herligheter fra både AJA, To ØL, Jandrain Jandrenouille og La Rulles.
Jan-Tore Oskal har mange herligheter fra både AJA, To ØL, Jandrain Jandrenouille og La Rulles.

Jan-Tore Oskal er daglig leder i Drammens-bryggeriet AJA, som er forholdsvis upløyd mark for min del. Oskal forteller at AJA lager øl i belgisk stil, men at de også importerer flere øl fra belgia og en fransk.

Utvalget fra Jan-Tore Oskal viser at sjanger er et vidt begrep.

Fra AJA har han tatt med en pale ale, en amber ale, en triple og en nyhet for november som er AJA Aurora Borealis, en IPA, gjæret med belgisk gjær.

Importøren har også med flere øl fra Belgia.

– VI har en Cazeau Saison som er tilsatt smak av hylleblomst, Cazeau Tournay Blonde, en Triple fra De Glazen Toren. Vi har også øl fra bryggeriet Jandrain, La Rulles, Brasserie des Légendes og den franske juleølen Au Baron Cuvée de Noél.

Oskal forteller litt om virksomheten med AJA, hvor han selv har lært opp sjefsbryggeren. Etikettene er lett gjenkjennelige, blir stort sett produsert av Lars K. Huse, med unntak av bryggeriets Aurora Borealis. Oskals datter er med på import, men har også laget etiketten til denne.

Scoopet smaker flere øl, hvor en får inntrykk av at sjanger kan være et vidt begrep. AJAs triple er veldig bra, og bryggeriets Høstløv amber smaker endatil bra. Altså kan denne dølle sjangeren faktisk by på smakfull øl, hvor innholdet ikke smaker brun sukkerkulør. Hveteølen fra Jandrain var utypisk for sjangeren, men god. Det samme kan sies om hylleblomstølet og juleølet fra La Rulles.

 

Men AJA har ikke juleøl, eller?

– Vi har brygget en belgian dark strong ale, men den var jeg ikke fornøyd med. Derfor blir den stående til neste år, sier Oskal.

 

 

 

 

 

American Spirits and Beers
Lars Hunnes med en imponerende rekke cider.
Lars Hunnes med en imponerende rekke cider.

Lars Hunnes har tatt med en flott rekke med amerikansk cider.

– Vi har flere produkt fra Doc´s Draft, som holder til i Warrick Valley, New York.

Doc´s Draft Hard Apple Cider er laget på gamlemåten, hvor de har mølla ned eplene, slik at det blir som et mel. Deretter presset i en såkalt «basket press», da får du en helt ren eplejuice. Gjæret med naturlig gjærstamme som finnes på gården opp til 5,5 %. Det er også tilsatt litt ugjæret eplejuice tilbake til den gjærede juicen får å få litt mer sødme. Det er veldig Farmhouse-stil på det.

Doc´s Draft Pear Hard Apple Cider inneholder 40% epler for å få litt mer syre. Vi har også en Raspberry Hard Apple Cider som har eplecider i bunn, tilsatt store mengder med ferske bringebær i gjæringskaret før gjæring, hvor det skal trekke i 48 timer. Deretter tar du bort bringebærene før gjærstammen tilsettes.

Det finnes også en tørrhumlet eplecider. Den er gjæret enda høyere, og opp til 6% som er maks prosent uten å tilsette sukker. Denne er tilsatt amerikansk Centennial og Chinook-humle. Humle og frukt går veldig bra sammen, de binder hverandre opp. Frukten blir tørrere og humlen blir dempet. Du får ingen typisk bitteraroma i smak, men heller litt bitterhet i finish. Så har vi en gresskarcider. Eplecider i bunn, ristet gresskar som gjæres opp, hvor det tilsettes fersk ingefær, allehånde og tørket kanel og muskatnøtt.

– Våre produkter er ikke tilsatt sukker eller andre unaturlige tilsetningsstoff, men det er litt svovel i tappelinjen, slik at vi skal unngå ettergjæring på flasker, smiler Hunnes.

Scoopet fikk smake på de imponerende produktene som smakte svært bra. Vi ble også enige om at samme produkt smakte bedre på de største flaskene. Anbefales.

 

Nøgne Ø
Tom Young med nye juleøl og ikke minst; Dark Horizon 4,5.
Tom Young med nye juleøl og ikke minst; Dark Horizon 4,5.

Selvfølgelig må Grimstadbryggeriet være på plass, og selvfølgelig har de flere godsaker på lur. Dark Horizon 4,5 er bare en av smaksprøvene som er tilgjengelig.

Tom Young kan fortelle at det er 2448 flasker (0,33) av denne godsaken på 20 % som kommer i bestillingsutvalget på Vinmonopolet i dag.

Hva med årets juleøl? Både God Jul og Underlig Jul er samme batch som fjorårets.

– Vi brygget doble batcher i fjor, og har vel kanskje stjålet ideen fra Kinn, som har gjort det samme med Tomasmesse. De er litt mildere på både krydder og smak. God Jul har tidligere hatt en kraftig maltsmak, men nå er den mer avrundet.

– Vi har tre nye juleøl dette året. Rød Jul er en imperial red ale som har ekstra mye humler i tillegg til aprikos og fiken. Ølet er kraftig humlet, så passer nok best til kraftig mat. Kanskje den funker like bra som koseøl, sier Young.

Hvit Jul og Julekveld er våre nye butikkøl, hvor vi dumpet Julesnadder til fordel for disse. Vi har også ny utgave av Special Holiday Ale og en 0,33 flaske av God Jul som er lagret på whiskyfat i 2 år. Denne er på 9,5% og har en ganske tydelig whiskysmak.

Utenom årets juleøl har bryggeriet en ny utgave av Pumpkin Ale som er fin til mat. I motsetning til amerikanske utgaver, unngår bryggeriet å tilsette krydder, da de ønsker en renere gresskarøl.

 

 

Strag-gruppen
Strag-Morten
Morten Davidsen med Ballast Point, Liefmans, Erdinger og To Øl.

Morten Davidsen møtte en sjelden måpende ølskribent som ble stående å glo på tre øl fra amerikanske Ballast Point fra San Diego. I tillegg er de importør av Liefmans, Erdinger og danske To Øl som har den glutenfrie Reperationsbajer som vant Scoopets TEST AV GLUTENFRITT ØL.

– Vi har nærmere 150 ølsorter, så det er mye å holde styr på, sier Davidsen som sier at det går mye av Liefmans Fruitessse som nylig ble anmeldt i Scoopets fruktøltest.

 

Les: Scoopets fruktøltest

 

Davidsen kan fortelle at de importerer Ballast Point fra Sverige, som igjen har importert fra USA. Derfor er den ikke helt fersk. Den kanskje mest oppsiktsvekkende opplevelsen var Habanero Sculpin IPA som virkelig satte gang på smaksløkene. En svært sterk chiliøl som blir værende lenge i både gane og strupe.

 

Følg med på Scoopet.net for kommende anmeldelser av øl.

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

 

scoopet-facebook-ny