Mat, forbruker, test, pris – del 2

Dette har skjedd. For en stund siden ble det publisert et referat fra diverse tester fra fjernsynsprogrammet Matkontrollen som blir vist på TV2. Da kunne en for eksempel lese om Hellstrøms fiskegrateng, test av bakterier på skjærefjøl, økende pris på hvetemel i boks og test av både taco og øl. 

Scoopet liker også å oppdage egne finurligheter. Her ser en for eksempel «dårlige toalett våtservietter» fra Coop. (Foto: Sølve Friestad)
Scoopet liker også å oppdage egne finurligheter. Her ser en for eksempel «dårlige toalett våtservietter» fra Coop. (Foto: Sølve Friestad)

MATKONTROLLEN – DEL 2. Programleder Solveig Barstad har sett nærmere på bruk av proteinpulver, syltetøy i Norges-glass fra Polen, pommes frites med sukker, fiskeinnhold i fiskekaker og mer.

 

Proteinpulver

Bruk av proteinpulver øker stadig. Gry er en av 25 ernæringsstudenter som blir med på en toukerstest fordi det er mye fokus på kosthold og trening.

Vi bruker tonnevis med proteinpulver i gamlelandet.  Den første uken skal studentene spise «vanlig» mat. Den andre uken skal de gjøre det samme, i tillegg til å bruke proteinpulver. Studentene trener 3-7 ganger i uken og samler urin i 14 dager, hvor en deretter skal ta diverse målinger. Bygges det egentlig opp ekstra muskler ved bruk av pulveret, eller ikke?

Barstad snakker med Proteinfabrikken som er en av de største produsentene i Norge. Det produseres mellom 50-70 tonn hver måned. Omsetningen er mellom 100-130 millioner i året. Hvem behøver produktet?

Jentene samler urin i 14 dager, hvor en deretter skal ta diverse målinger. Bygges det egentlig opp ekstra muskler, og er det vanskelig å dekke næringsbehovet og samtidig få nok protein gjennom vanlig kosthold? Resultatet av undersøkelsen viser at jentene har spist mer protein enn de behøver. Proteinene som de spiser ekstra blir ikke nyttigjort til muskelbygging. Dette blir heller gjort om til sukker eller fett, hvor en kan risikere å øke vekten. Skal man få flere muskler, er det trening og ikke proteinpulver som gjelder. Testdeltagerne oppsummerer med at de heller vil spise riktig mat istedenfor proteinpulver.

 

Hvilket land kommer maten fra?

Tilfeldige forbigående skal klistre rett flagg på utvalgte produkt, men hvor hører det polske flagget hjemme? Det viser seg at syltetøyet fra Norges-glasset kommer fra Polen. Norgesglasset er et norsk ikon som revolusjonerte konservering av mat på norske spisskammer. Frem til 1978 ble det produsert 75 millioner glass før det ble kroken på døren for produksjonen.

I fjor gjennopstod Norges-glasset, hvor etiketten på syltetøyet blir markedsført med norske flaggfarver og nasjonalromantikk. Christiana Glassmagasin selger disse glassene for 89 kroner.

En instans kalt for merkeforskrifta ser på saken og mener at glassene er feilmerket. Kravet i regelverket er at bildenavn skal symboilsere det reelle innholdet. Mange vil tro det er produsert i Norge, så dette kan være i strid med merkeregelverket. Syltetøyets bringebær er heller ikke norske, men jordbærene er og glasset er ikk produsert i Norge.

Barstad ser forholdsvis alvorlig på saken, mens produsenten ler det vekk på en sjarmerende måte. Repotasjen koker ut i kålen, som kanskje er like greit.

 

Les også: Forbrukertest – del 1.

 

Pommes Frites med sukker

Solveig spanderer pommes frites til folk i gata. Det viser seg å være tilsatt sukker i potetstrimlene fra McDonalds. Hvorfor det?

En bar i Oslo lager pommes frites fra bunn. Her er det selvfølgelig intet tilsatt sukker. Solveig mener de smaker ordentlig potet. Findus produserer pommes frites til både McDonalds og Burger King men gir ingen adgang til Solveig. En ekspert forteller derimot at fordelen med tilsatt sukker er en sukkerfilm som legger seg på pomes friten før den stekes. Derfor blir det en appellerende bruk stekeskorpe og bedre smak. Sukkeret som blir tilsatt er så liten mengde, at det er lite å bekymre seg for.

 

Klemmeposer med fruktsmaker til småbarn kan hemme spiseutviklingen, skade tennene og gjøre barna overvektige. Det anbefales å oftest gi barna friske grønsaker.

 

Fiskekaker

Hvor lite fisk kan en ha i fabrikkproduserte fiskekaker og fortsatt kalle det for akkurat det?

Scoopet liker også å oppdage egne finurligheter. Her kan en se at en dobbel pakke med Majones er 30 øre billigere enn en enkel pakke. Foto: Sølve Friestad
Scoopet liker også å oppdage egne finurligheter. Her kan en se at en dobbel pakke med Majones er 30 øre billigere enn en enkel pakke. Foto: Sølve Friestad

Solveig blir med en fisker. Ikke for å fiske fiskekaker, men for å fiske fisk til å produsere fiskekaker. De fikk verken fiskekaker eller fisk. De skylder på været, men hun blir forært en flott lyr som lønn for strevet.

På Refsnes Gods skal det lages fiskekaker som helt sikkert blir bra. Det bør helst være 80%, mener kokken, men roer seg ned til minimum 60%.

En erneringsfysiolog skal sjekke 10 forskjellige fiskekakeprodukt, hvor hun ville valgt spesielt utvalgte produkter fra Fiskemannen, Norsk Nå!, Matmesteren, Lofoten eller Coop, fordi de inneholder rundt 60-80% fisk.

Godehavs, Smart, First Price, X-tra og Dagens Fangst inneholder mindre fisk, hvor noen er helt nede i 45%. X-tra er verstingen som inneholder mye salt i tillegg til størst mengder med surimi (oppkvernet fiskemasse som blir vasket før en tilsetter kunstige tilsetningstoff).

Coop (som også står bak X-tra sine produkter) sier at de har denne billigvarianten, men at de også tilbyr produkt som inneholder 80% med fisk. Det er et godt valg for de som vil ha en mild smak til en billig penge, sies det.

 

Tiltak for å kaste mindre mat: Slapp salat blir rehabilitert etter et bad i isvann. Det samme gjelder for slapp gulrot. Brokkolistilken kan brukes i wokretter. Hvitløk som spirer kan enkelt plantes og spirene vil vokse. Selveste hvitløksgresset smaker minst like bra som hvitløken.

 

Muggent

Få spiser muggent brød. Kan en bare skjære vekk selve mugget eller er det farlig med mugg på maten?

Veterinærinstituttet dyrker sopp og har peiling på dette. De farlige muggsoppene er penicillium og Aspergillus. De vanlige muggsoppene i mat kan lage nerve eller nyregifter. Hvit mugg er minst farlig, mens blågrønn sopp er farligere. Etter noen muggtester fra brød og leverpostei blir konklusjonen at de ikke var farlige. Men det anbefales allikevel ikke å spise dette, da en aldri kan være helt sikker. Det er ellers mulig å finne giftig mugg opp til 7 cm bort fra der den faktisk er synlig. Altså, ikke spis mugg.

 

 

 

 

Ut på tur

En gjeng turgåere skal smake pølser, ketchup og kakao. Hva smaker best?

Flere nevner Gilde som favorittpølsen, og Idun eller Heinz som favorittketchup. Blindtesten rundt grillbålet avslører at overnevnte ketchupnavn blir til dødt løp. Kakootesten (pulver som røres ut i vann) viser at Toro – Rett i koppen (den søteste) får de fleste stemmene foran Toros produkt.

Pølsetesten viser at de aller fleste stemmer Nordfjord sine grillpølser til tops. Ingen ga stemmer til hverken Gilde eller Leiv Vidar.

 

 

Frokostblanding

En aktiv flokk på helsestudio skal teste frokostblanding. Det er mange alternativ i blindtesten.

Hva inneholder frokostblandingene? Det har kommet flere nye kornblandinger som ser mer eksklusive ut. De er ikke nødvendigvis det sunneste alternativet.

TV2s ernæringsekspert mener at 4Korn er sunnest, men at den også smaker noe kjedelig. Hun trekker også frem Vita hjertegod – flerkornsblanding med blåbær og tranebær som har en begrenset mengde sukker. Verstingen er overraskende nok de som markerdsføres som mest naturlig og økologisk. Helios – Økologiske musli har høyt sukkerinnhold, hvor innholdsfortegnelsen avslører at det er et mindre sunt valg. Kornblandingen Opplagt er også en versting. En blir kanskje opplagt, men hvor lenge varer energien når en får en slik sukkertopp, spør eksperten. Nestle sin Nesquikblanding kommer faktisk bedre ut i testen enn de to overnevnte. Alle tre har et høyt sukkerinnhold, men de to antatt sunnere produktene inneholder for mye fett.

Hva likte så blindtesterne best?

Den økologiske Helios får også dårligst i smakstesten. Sammen med usunne Opplagt, Granola og Rude Health – Graonla. Med slagordet – Vi gjør Norge sunnere, koker det ut i kålen for produsenten som sier at dette enkeltproduktet er blant de mer usunne de har. 375 gram inneholder faktisk 48 sukkerbiter. – Den er mest til kos, og ikke til hverdag, avslutter Heliosrepresentanten.

Testvinneren blir gledelig nok den tidligere nevnte Vita Hjertegod med blåbær og tranebær.

 

 

Toro Stroganoff

Det ser pent ut på pakken, men innholdet er en drevje og dette er en litt typisk TV2-sak. Toro må forklare seg, selv om en kan forstå at de ikke kan trylle da retten skal varmes opp i mikro.

– Vi viser ikke helt hva som er i retten som inneholder mer saus enn bildet viser, for at bildet skal se bedre ut. Solveig er skeptisk til drevjen, men finner både paprika og kjøtt. En skal ikke se bort fra at retten smaker ganske bra. – Det smaker ikke så verst, sier Barstad.

 

Wienerpølse

Ikea selger en wiener for 5 kroner, mens Statoil gjør det samme for 10 kroner.

Statoil solgte 10 milloner wienerpølser i 2014. Ikea solgte 1,6 millioner. Er kvaliteten dårligere?

Eksperten konkluderer med at billigpølsene smaker minst, men har ikke egentlig kjipere ingredienser enn de mer kostbare alternativene. De billige pølsene veier minst, lengden varierer og Ikeas pølser smaker minst, uten at noen bryr seg nevneverdig om dette.

 

Bobler og vineksperter

Vi avslutter kjapt med en test av Cava, Proseco og Champagne. Vineksperter smaker totalt 12 sorter. Til tross for at det blir solgt 10 ganger så mye proseco i Norge, er det allikevel champagnesortene som vinner blindtesten. Her spiller selvfølgelig pris en stor rolle. De to mest solgte cava får delt sisteplass, mens hverken cava eller proseco får mer enn karakter 3. Champagnebestselgeren Moet & Chadon Imperial blir vinneren, noe testdeltagerne har delte meninger om. Alle liker den best, og de tror det er bra at denne scorer høyt, til tross for at de skulle ønsket annerledes.

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no