Faktisk festlig

Verden går videre. Etter en rekke med Hjelp! i tittelen på de kjente feriefilmene med Chevy Chase ble denne bare kalt for Vacation da den ble satt opp på norske kinoer i august 2015. Nå er filmen klar for fysisk format. 

vacation national

WALLEY WORLD  var destinasjonen for Griswold-familien i den aller første filmen (National Lampoon´s Vacation) fra 1983. Chevy Chase og Beverly D´Angelo tok verden med storm. Familiens sønn har blitt voksen. Nå vil Rusty Griswold ta sin motvillige familien til Walley World. Kan det bli en knirkefri tur denne gangen? (se trailer her).

Vacation er en overraskende artig komedie med god kondis. I dag er det sjelden med gode komedier, hvor flere ender opp som et sukkersøtt og politisk korrekt drama. Vacation er et unntak med finurlige situasjoner fra begynnelse til slutt. Chevy og Beverly er med i mindre roller, hvor førstnevnte fikk en forholdsvis fortjent Raspberry som «worst supporting actor» for sin rolle.

Vacation er aller mest en vellykket komedie fordi den tør å kjøre løpet ut med tidvis voksen humor og voksenprat som ikke egner seg for smårollinger. Den er også upolitisk korrekt i sine henvisninger til eldre filmer, hvor både uttrykksform og handling er noen knepp drøyere. Ed Helms som Rusty er kanskje ingen perfekt skuespiller, men han passer bra som anonym velmenende familiefar, mens Christina Applegate er overraskende bra som familiens mamma, og ungene likeså.

Legg merke til den rasende festlige leiebilen fra Albania som er fullspekket med ekstrautstyr som ikke hører hjemme i en ordinær personbil.

 

 

Les også : Anmeldelse: Hjelp!, det er ferie x 3.

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter5