Ølsmaking på Jæren

Det er en stund siden sist, men en helg mot slutten av januar var det tid for ølsmaking i en 30-årsfest. 14 deltagere med jevn fordeling mellom menn og kvinner.

Proper Job er en mild og fin IPA som ble kåret til kveldens beste innkjøpte øl. Denne gjorde det også bra i fjorårets store IPA-test på scoopet.
Proper Job er en mild og fin IPA som ble kåret til kveldens beste innkjøpte øl. Denne gjorde det også bra i fjorårets store IPA-test på scoopet.

ELSKER OG HATER STOUT. Ingen elsker å hate stout, men en deltager skrev at han hatet stout, men allikevel endte opp å gi karakter 6, 7 og 8 til to imperial stout og en russian stout. Kanskje han bare har smakt stout a´la Guinness?

Som vanlig er det noen som digger og andre som forrakter surt øl. Er det noen spesiell rød tråd med karaktergivning hvor en kan se om de som liker lyst øl, misliker en stout? Variablene er egentlig små. Jovisst var det et par som ga høye karakter til kveldens IPA, kirsebærøl og Saison, mens alt annet fikk stryk, men så finnes det også flere som gir høyt til både milde og heftige øl.

Blant kveldens store overraskelse var to hjemmelagede øl fra hjemmebryggeriet Nr. 16 hvor vi brygget en DIPA og Imperial Stout 29.12.2015 (dagen Lemmy Kilmister døde), Killed by Death DIPA med Chinook, Citra og Cascade-humle fikk høyest karakter blant alle ølene, mens The Day Lemmy Died – Imperial Stout, fikk minst. Sånn sett er det mulig å se at høy rating på hjemmebrygg ikke ble gitt for å være snill. Sistnevnte er nok ikke helt klar enda, så jeg vil anta den gode imperial stout vil bli enda bedre.

 

Ellers er det langtfra uvanlig at lambic som Oude Kriek – Boon, havner langt nede på listen. Det er ofte en elsk eller hat øl, hvor jeg personlig er stor fan av sure kirsebærøl. Proper Job er ellers en IPA på 5,5%, mens Leifur nr. 32 er et islandsk bryggeri som tilbyr en fin saison på 6,8%, tilsatt merkbar timian.

 

Denne (Killed by Death DIPA) slår Weissbier, og det har jeg aldri sagt om noen øl før.

Mann med sans for godt øl på kveldens bursdagsfest.

 

Det finnes ellers ingen dårlige øl blant kveldens utvalgte, bare diverse sjangre hvor smak og bak spiller en vesentlig rolle.

 

Les også: Scoopets store IPA-test.

 

Resultat – karakter 1-10

(høyeste og laveste karakter i parantes)

  1. Nr. 16 – Killed by Death – 87 poeng (3-10) Norge
  2. St. Austell – Proper Job – 74 poeng (1-9) England
  3. Biéres de Chimay – Bleu – 73 poeng (2-9) Belgia
  4. Borg – Leifur nr. 32 – 72 poeng (2-9) Island
  5. To Øl – Dry Hopped Berliner Weisse – 63 poeng (1-8) Danmark
  6. Hornbeer – Russian Imperial Stout – 58 poeng (1-10) Danmark
  7. Anchor Brewing – Flying Cloud Stout – 54,5 poeng (1-9) USA
  8. Oude Boon – Kriek – 49 poeng (1-10) Belgia
  9. Nr. 16 – The Day Lemmy Died – 37 poeng (1-8)

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny