Ny musikk – uke 5

Det tikker stadig inn nyhetsbrev fra mange plateselskap som viser at det er en voldsom pågang med nye artister og lansering av nye album. Det er faktisk ikke mulig å holde seg orientert om alt som blir lansert hver uke, fordi det er så mye forskjellig. Scoopet har gjort det før, men forsøker igjen.

el-caco-7 Pil-&-bue

NY MUSIKK – UKE 5. Istedet for å anmelde noen få utvalgte artister skal en heller få en oversikt over enda flere ukentlige utgivelser, som vil bli et mer mangfoldig alternativ. Det vil også være en ukentlig spilleliste på Spotify.

 

 

 

Utvalgte artister som allerede har sluppet album

Pil & BueForget the past, Let´s worry about the Future – (NAME Music)

Interessant nordlandsduo som allerede har høstet bra kritikk for albumet med sekser i både Scream, Rana Blad og iFinmark i tillegg til flust med femmere. Sjangeren er definitivt rock i landskap stoner/post og indierock. Uansett verdt å sjekke bandet som er på turné med El Caco i disse dager.

 

 

El Caco7 (Indie Recordings)

Lillestrømtrioen er klar med sin syvende plate. Etter 15 års fartstid har de opparbeiet et solid og velfortjent rykte for å være blant de aller beste norske rockeband med stoner i bunn. Årets fullengder vil ikke gjøre bandet mindre attraktive.

 

 

Charlie PuthNine Track Mind (Warner music)

Det er et forholdsvis bra karrierevalg å få med selveste Wiz Khalifa på noe som skulle vise seg å bli tidenes mest streamede låt (1,4 billioner treff på youtube). See You Again er da også soundtracket fra filmen Furios 7 og det er en bra låt. Puth ga ut fullengdere Nine Track Mind for en snau uke siden, hvor en også finner singelen Marvin Gaye og One Call Away.

 

UlverAtgclvlsscap (HOM/Border Music)

80 minutter langt dobbeltalbum fra eksperimentelle Ulver. Denne gangen har de tatt utgangspunkt i improvisasjoner de har gjort live, og deretter bearbeidet i studio. Aftenposten ga full pott og mente dette var et lydlandskap fra det lavmælte til det triumferende.

 

Marie MunroeUnder my skin (Warner music)

marie-munroe toothgrinder

– Det føles som om jeg har klart å skrive låter som jeg kanskje har lengtet etter, men som jeg har følt at jeg ikke har funnet frem i meg selv, før nå, sier Marie Munroe om debutalbumet som ble sluppet i slutten av januar. Munroe har fått en del oppmerksomhet i England, samtidig som hun skal være support for Sivert Høyem 13. februar. Musikalsk ligger Munroe og Høyem i et mørkt, melankolsk landskap.

 

ToothgrinderNocturnal Masquerade (Spinefarm/Petting Zoo)

Debutalbum fra New Jersey som faktisk minner noe om Slipknot med tidvise Meshuggah-takter, men også andre nymotens metalband. Fordelen med Toothgrinder er at bandet holder seg til ordentlig bra vokal, uten å høres ut som de tidvis savner sin mor.

 

Tyler Bryant & the ShakedownThe Wayside (Spinefarm/Petting Zoo)

Ordentlig baktung bluesrock med trøkk på rock. Bandet er fra Nashville og viser en velkomponert kombo av blues og hardere rockesound. Kanskje noe av det tøffeste jeg har hørt på lenge.

 

SerenityCodex Atlanticus (Napalm Records)

serenity tyler-bryant

Det er forsåvidt ganske populært med symfonisk metal. Serinity er ikke blant de mest kjente, men dette er faktisk deres femte utgivelse. Forvent akkurat det som sjangeren tilsier du skal forvente. Melodiøs metal med symfoniske elementer, dramatikk, høyt tempo og clean vokal.

 

VargDas Ende Aller Lügen (Napalm Records)

Det er fortsatt metalband som maler seg i ansiktet, som tyske Varg. Mens en tenker ut om det er blodharry eller ei, kan en nevne at det er ganske fett trøkk på Varg sin nye fullengder. De oftest tystkspråklige tekstene er visstnok en advarsel om verdens politiske ledere og slikt. Beintung, dog melodiøs metal fra et band som gir ut sitt femte album.

 

MegadethDystopia (Universal)

megadeth-dystopia sivert-høyem

Dave Mustaine holder fortsatt koken, og selv om jeg ikke har hørt allverdens på de siste utgivelsene, er det heller ikke dårlig. Dystopia høres mest ut som typisk Megadeth skal høres ut, med Mustaine bak mikrofonen. Dave Ellefson er fortsatt trofast mot sin svirebror på bass.

 

Sivert HøyemLioness (Hektor Grammofon)

Fabelaktige Høyem ble allerede en av Norges mest anerkjente vokalister på Madrugadas Industrial Silence  som fortsatt er en av de beste norske utgivelsene noen sinne. De siste årene har Høyem jobbet hardt som soloartist, hvor årets fullengder er en sart og melankolsk utgivelse med brede penselstrøk av Sivert Høyems særpreg som soloartist.

 

Dream TheatreThe Astonishing (Warner Music)

dream-theatre-astonishing the-resistance

Progbandet Dream Theatre har alltid vært et band som balanserer mellom å være ambisiøse og overambisiøse. Med sin trettende album flesker de like godt til med et dobbelt album med en spilletid på over to timer.

Journalist Nils Vermund Gjerstad (Demokraten.no) skrev at flere låter blir noe like og kjedelige, men at albumet har sine opp- og nedturer. Gjerstad sier også at konseptalbumets tekster er banale, men at de på sitt beste kan minne om bandet Kansas. Jeg vil anta at den norske fansen (som det er mange av), lytter seg frem til sin egen dom as we speak.

 

The ResistanceCoup de Gráce (Ear/Playground)

Svensk deathmetal med sin første fullengder etter fjorårets EP; Torture Tactics. Bandet består faktisk av Jesper Strømbad (mannen bak In Flames frem til 2010), Glenn Ljungstrøm (In Flames), Chris Barkensjo (Kaamos, Grave) og Rob Kakemo (M.A.N.). The Resistance er småullen death/thrashmetal med visse relasjoner til kombo av Death, Pro-Pain og Slayer for den saks skyld. Beintungt er det og.

 

Skunk Anansie Anarchytecture (Ear/Playground)

savages skunk-anansie

Rundt 20 år gamle Skunk Anansie er kanskje mest kjent på grunn av vokalist Skin. Nå er de klar med 11 nye låter. Skunk Anansie la mikrofoner og gitarer på hyllene i 2001, men ble gjenforent i 2009 og har holdt det gående siden da.

 

SavagesAdore Life (Matador/Playground)

Det er noe erkebritisk med Savages musikk. På en god dag kan en godt kalle det for britrock, men her er også sårbare vokalparti som minner om for eksempel solide IAMX, hvor fellesnevneren er at det blir godt mottatt hos de mest anerkjente musikkanmeldere, som regel. Savages er både meldiøst og kraftfull rock med særpreg.

 

Ny musikk 5. februar

Trixie WhitleyPorta Bohemica (Megaforce/Border)

Trixie-whitley mass-gothic

Andre fullengder fra artisten som tidligere har spilt med Robert Plant, Marianne Faithful, Daniel Lanois, Bill Frisell og Sam Amidon. Whitley har et bredt musikalsk spekter som omfavner både singer/songwriter, elektronika, R&B og punkrock. Produsent: Gus Seyffert (Beck, The Black Keys) og Joey Waronker (Atoms for Peace).

 

Mass GothicMass Gothic (Sub Pop/Playground)

 

– I was constantly cutting corners and phoning everything in. I was super depressed, I was creatively frustraited, I was emotionally unavailable to the people I realy, realy wanted to be there for – and no matter how much I cared, I just couldn´t Change. …my head cleared and the cloud parted.

Heroux – Mass Gothic.

 

Oslo EssKonge uten ei krone (Warner Music)

Oslo Ess. Foto: Michaela Klouda.
Oslo Ess. Foto: Michaela Klouda.

Mange har sett frem til det fjerde studioalbumet fra Oslo Ess, hvor de samarbeidet med OnklP på den nye singelen; Trøbbel, som visstnok var den morsomste låten å spille inn på den nye fullengderen.

 

 

 

The CheatersHooked! (Artwood Records/Indianer)

Det er et år siden The Cheaters fikk Spellemanns-prisen for beste rockalbum. Vestfoldtrioen er klar med sitt tredje album, hvor enkelte beskriver bandet som et hardtslående og moderne punkband med friske melodier og smarte refreng. Det er vel ikke allverdens med punkelementer i bandet, men de blir sammenlignet med The Who, Stooges og The Jam.

 

Seven Sisters of SleepEzekiel´s Hags (Relapse)

Brutalt band fra California som blander doom, death, grind og blackmetal. Ekstremt massive greier som absolutt ikke er for sarte sjeler. Det er allikevel melodilinjer i låtene som gjør at de unngår grums og gørr-fellen. Anbefales visstnok til fans av Isa, Eyehategod og Crowbar-fans.

 

Product of HateBuried in Violence (Napalm Records)

product-of-hate the-cult-hidden-city

Brutalt band fra Wisconsin som er klare med debuten. Gutta har delt scene med Lamb of God, Meshuggah og Testament, og er sjangermessig på samme sted.

 

The CultHidden City (Playground)

Det var faktisk en liten overaskelse at britiske The Cult gir ut nytt album idag. Dette er deres tiende fullengder, og for min del er de nok mest kjent for Sonic Temple fra 1989 med godsaker som Sweet Soul Sister og Edie (Ciao Baby). Vokalist Ian Astbury holder fortsatt koken, og dette er egentlig en oppfølger fra Choise of Weapon fra 2012, og samtidig avslutningen på en tematisk trilogi som startet med Born into this – 2007.

 

Dweezil ZappaVia Zammata (Megaforce/Border)

dweezil-zappa luther-dickinson

Jepp, dette er sønnen til Frank og går for å være en habil låtskriver og gitarist, som i kombinasjon med etternavnet kan være en medvirkende årsak til at hans siste turné kunne skilte med utsolgte lokaler. Via Zammata tilbyr låter både med og uten vokal og miks av forskjellige sjangre. Teksten til låten Dragon Master er for eksempel skrevet av Frank.

 

Luther DickinsonBlues & Ballads (New West/Border)

Den tidligere gitaristen i The Black Crowes slipper et soloalbum som lefler med amerikansk rootsmusikk. I løpet av 21 låter får vi blant annet gjesteopptreden fra Mavis Staples.

 

Silver Snakes Saboteur (Pelagic/Border)

drowning-pool silver-snakes

Band fra San Fransisco som visstnok har blitt en snakkis i byen. Silver Snakes opererer med småtungt stonerrock med paraleller til både Nine Inch Nails og Sleep. Jeg vil nesten gå så langt å kalle dette for innovativ stonerrock, eller kanskje industriell stoner?

 

Drowning Pool Hellelujah (Long Branch/Border)

Drowning Pool spiller cirka nymotens metal, hvor en kanskje husker best godlåten Bodies fra 2001 som har over 30 millioner spillinger på Spotify. Bandet holder fortsatt koken og gir fansen 13 nye låter. Heldigvis har de ikke gått i den noe ufyselige clean vokalfella som skal appellere til dagens mer ungdommelige publikum som tror at metal skal være sånn. Drowning Pool har heller blitt noen knepp mindre metal i retning rock, uten at det behøver å være negativt.

 

ProngX, No Absolutes (Steamhammer/Border)prong-no-absolutes

En kan si mye om frontfigur Tommy Victor fra Prong, men mannen har levert noen av de mest interessante album på 90-tallet og spesielt med Rude Awakening, Prove You Wrong og Cleansing. Prong er svært produktive og har sluppet flere album i løpet av de siste par år. Årets bidrag høres ganske fresh ut, og kan fort bli blant det beste Prong har levert på en stund. Skal jeg ellers fremheve låter fra tidligere nye album, er Windows Shut fra 2014 verdt å få med seg.

 

Sjekk ukens spilleliste HER.

 

Kommende utgivelser
 • Motorpsycho – Here Be Monsters (12. februar)
 • Magrudergrind – II (12. februar)
 • Basia Bulat – Good Advice (12. februar)
 • Henda i Været – No 4 (12. februar)
 • Aunt Mary – New Dawn (12. februar)
 • Donkeyboy – Lost (12. februar)
 • Rotting Christ – Rituals (12. februar)
 • Sun on Pine – Any Way the Wind Blows (12. februar)
 • Wolfmother – Vicious (19. februar)
 • Adept – Sleepless (19. februar)
 • Mavis Staples – Livin (19. februar)
 • Mammoth Mammoth – Mammoth Bloody Mammoth (19. februar)
 • Delain – Lunar Prelude (19. februar)
 • Yoko Ono – Yes, I´m a witch too (19. februar)
 • The Unguided – Lust and Loathing (26. februar)
 • Anvil – Anvil is Anvil (26. februar)
 • Ebbot Lundberg – For the Ages to Come (26. februar)
 • Bonnie Raitt – Dig in Deep (26. februar)
 • Anthrax – For all kings (26. februar)
 • Frøkedal – Hold on Dreamer (26. februar)
 • Årabrot – The Gospel (26. februar)
 • Steve Mason – Meet the Humans (26. februar)
 • The Unguided – Lust and Loathing (26. februar)
 • The New Rose – Dead Man´s Voice (26. februar)
 • Greenleaf – Rise above the Meadow (26. februar)
 • Bolywool – Hymnals & Bombs (2. mars)
 • The Coral – Distance Inbetween (4. mars)
 • Violent Femmes – We can do everything (4. mars)
 • Aurora – All my demons Greeting me as a friend (11. mars)
 • Jeff Buckley – You and I (11. mars)
 • Tanita Tikaram – Closer to the People (11. mars)
 • 3 Doors Down – Us and the night (11. mars)
 • Herr Pedersen – 10% magi (15. mars)
 • Driving Rain – Intervention Time EP (18. mars)
 • Circus Maximus – Havoc (18. mars)
 • Southern Empire – Southern Empire (18. mars)
 • Vredehammer – Violator (18. mars)
 • Hammer Fight – Profound and Profane (25. mars)
 • Mogwai – Atomic (1. april)
 • Pet Shop Boys – Super (1. april)
 • Yeasayer – Amen & Goodbye (1. april)
 • Zakk Wylde – Book of Shadows II (8. april)
 • Hunt – Branches (8. april)
 • Monica Heldal – The One in the Sun (8. april)
 • Cult of Luna – Mariner (8. april)
 • P.J. Harvey – The Hope Six Demolition Project (15. april)
 • Crematory – Monument (15. april)
 • Nemesa – Uprise (29. april)
 • Imarhan – Imarhan (29. april)
 • Cyndi Lauper – Detour (6. mai)
 • Svartanatt – Svartanatt (20. mai)

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny