Fargo – sesong 2

 

Det finnes TV-serier og så finnes det Fargo. Denne hører til sistnevnte kategori, altså Fargo.

Smågangsterdronning, to sheriffer og et ektepar med svimlende dårlig beslutningsevne, preger Fargo - year two.
Smågangsterdronning, to sheriffer og et ektepar med svimlende dårlig beslutningsevne, preger Fargo – year two.

FARGO – YEAR TWO – DVD. 1979. Året da president Jimmy Carter opphevet forbudet mot hjemmebrygging i USA, som gjorde at ølrevolusjonens fruktbare gjærstammer kunne utvikle seg til det fantastiske øl-landet det har blitt. Men det skjedde også andre saker i 1979.

Peggy er født for å bo i en større by enn i Luverne, Minesota, men hun bor nå en gang med ektemannen i denne småbyen, så det så. Peggy ønsker mer spenning og utfoldelse i livet, som hun får da yngstemann Gerhardt ender opp i frontruta under en kjøretur. Den påkjørte har akkurat meiet ned et knippe mennesker på den lokale Waffle Hut-restauranten. Uheldigvis er han en del av en mektig familie som er i krig med en enda mektigere gangstergjeng fra storbyen. Snakker vi gangsteroppgjør, paybacktime og et ønske om verdensherredømme i Luverne?

Sheriff Lou Solverson (Patrick Wilson) har sett grusomheter i Vietnam, men trodde nok ikke han skulle se dem igjen. Som byens sheriff blir det i utgangspunktet hans arbeid å etterforske drapene på Waffle Hut, men en antatt liten og smal historie utvikler seg til noe mye større i både historiefortelling og karakterutvikling. Dette er bare begynnelsen på en hel del uante konsekvenser for enda flere intetanende mennesker som tilfeldigvis bor i staten Minnesota og omegn. Forvent en lang rekke med ugjerninger og velmenende handlinger på flere nivå hvor en kan spør hvor langt er hver enkelt villige til å gå for å nå sine mål.

Sesong 2 byr på historien før sesong 1, hvor Lou Solverson var sheriff og før han ble bareier i Keith Carradines skikkelse fra den første sesongen. Igjen er foto, regi og karakterer upåklagelig med kameralinser fra 60-tallet, oransje, som tross alt var manges favorittfarge på 70-tallet, og ikke for å glemme at det var et fryktelig motetiår. Seriens tidvis trege handlingsforløp er også seriens styrke, da en får solide karakterbeskrivelser som gjør at en ikke behøver progressiv kjapp handling hele tiden, og selv om sesong 1 kanskje var litt bedre, er dette fortsatt helt der oppe.

Vi får også solide skuespillere over hele linja, hvor det er ekstra kjekt å se gode Ted Danson (Cheers, Curb Your Enthusiasm) i en typisk rolle for hans egne personlighet.  Kirsten Dunst er perfekt som nevrotiske Peggy og hennes rake motsetning er ektemannen – den sindige slakteren Ed (Jessy Plemons) som trolig skulle forlatt den synkende skuta for lenge siden.
fargo-year-two

DVD-boksen inneholder mye bonusmateriale som en gjerne ser om produktet er god nok. Vi får flere dokumentarer, blant annet et intervju med skuespillerne som forklarer historien og en finurlig presentasjon av Ronald Reagans filmer i regi Bruce Campbell i tillegg til intervju med Keith Carradine og Patrick Wilson som som reflekterer over Lou-karakteren. Alt er tekstet på norsk.

Forfatter og mannen bak Fargo er Noah Hawley i samarbeid med Cohen-brødrene som også er ansvarlig for filmen fra 1996. Hawley har ellers lansert tanker om sesong 3, hvor skuespiller Evan McGregor er med på laget. Årstallet i denne blir sannsynligvis 2010 med premiere i 2017.

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter6