Historien om Star Trek 1

 

 

8. september 2016 er det 50 år siden Star Trek ble født – selvfølgelig ut av et sort hull eller noe. Samme år som England hadde vunnet fotball-VM ble det første avsnittet vist på TV-kanalen NBC. Paramount har allerede begynt feiringen, hvor det vil bli både ny film og TV-serie, nylansering av gamle utgivelser og mer. 

Skuespillerne i den første TV-serien fra 1966.
Skuespillerne i den første TV-serien fra 1966.

HISTORIEN OM STAR TREK 1. Som liten småsneip husker jeg best Star Wars med en bedre klesstil enn Star Trek. Selv om jeg ikke er noen stor fan av Star Trek, har det definitivt fortjent ekstra oppmerksomhet. Derfor lanserer Scoopet i samarbeid med Paramount Pictures, en serie om serien og filmene.

 

Guttungen Gene Roddenberry tilbrakte mange timer på gutterommet med tanker om et TV-show som foregikk i verdensrommet, om «trekking» rundt stjernene i forskjellige eventyr – derav navnet Star Trek som også hadde moralsk inspirasjon fra historien om Gullivers Reise.

I tenårene pitchet han ideene til forskjellige produksjonselskap, hvor han fikk en kald skulder i retur. I 1964 hadde Roddenberry forlengst oppdaget publikums forkjærlighet for cowboy og westernfilmer på TV, og han fikk en idé. Hva om han pitchet Star Trek som en westernserie som skulle foregå i verdensrommet? Selv om han helst kunne tenkt å foreslått idéen om Gullivers reise i verdensrommet, fant han ut at det hørtes bedre ut å kalle Star Trek for en «space western».

Desilu Productions var blant de mest fremgangsrike produksjonsselskap som ble ledet av Lucille Ball og Desi Arnaz, hvor førstnevnte spilte hovedrollen i det største TV-showet som var The Lucy Show. Da duoen ble presentert for Roddenberrys «space western» gikk det kort tid før en kontrakt ble signert.

Ball bestemte seg for å presentere showet til TV-selskapet NBC som umiddelbart takket ja. En pilotepisode ble regissert for deretter å bli avvist. NBC likte allikevel konseptet og ba Roddenberry om å skrive en ny pilotepisode. Navnet på denne ble Where No Man has Gone Before – en uttalelse som har fulgt Star Trek siden den gang. Denne gangen likte NBC resultatet. De takket ja til piloten og bestilte en hel sesong. 8. september 1966 ble den aller første episoden vist på TV.

 

 

 

 

Lav rating
star-trek-ja

Jepp. Star Trek fikk lave ratinger og ble ikke spesielt populær. NBC var skuffet og flyttet serien til sent fredag kveld, som i TV-samfunnet ble kalt for «Friday Night Dead Slot». Etter tre sesonger ble Star Trek nedlagt og fjernsynselskapet gikk i tap. Samtidig som sesongene ble vist på TV, hadde Paramount Pictures kjøpt Desilu Productions, hvor en av porteføljene var Star Tre. Paramount var overhodet ikke interessert i serien som ble en fiasko og ga Gene Roddenberry et tilbud om å kjøpe rettighetene til serien for $ 150.000. Skaperen av serien hadde ikke så mye penger, og måtte derfor takke nei. Paramount var «stuck» med rettighetene til serien de ikke ville ha.

 

I 1969 startet Paramount å lisensiere Star Trek til lokale TV-stasjoner i USA. Plutselig hadde de lisensiert det til over 150 lokale TV-stasjoner. Paramount ble såpass overrasket over interessen at de bestemte seg for å lisensiere den i andre land. Omsider var det 60 andre land som takket ja til Star Trek-lisensen, og serien ble vist i store deler av verden. Media i forskjellige land hadde også meldt sin interesse, og Star Trek fikk brede omtaler i pressen.

 

Trekkies

I 1972 ble den aller første Star Trek-konferansen arrangert i New York. Paramount innså at de virkelig satt på et verdifullt konsept og bestemte seg for å produsere en ny serie. Animerte TV-serier var blant det mest populære på fjernsyn i USA. Derfor skulle oppfølgeren til den originale serien bli til Star Trek – the Animated Series, med premiere i 1973. Utenom å bli ganske populær, vant den også en Emmy for «enestående underholdning». Paramount var svært fornøyd, samtidig som Gene Roddenberry hadde klart å skrape sammen kjøpesummen han tidligere ble tilbudt. Paramount var naturligvis ikke interessert i å selge rettighetene.

 

1977star trek 2

var det magiske året for suksessfilmene Star Wars og Spelbergs Nærkontakt av tredje grad. Neste trinn for Paramount skulle bli en Star Trek – spillefilm som fikk kinopremiere i 1979. Filmen ble en stor hit, og siden den gang har det blitt flere TV-serier og filmer. I 2009 ble konseptet revitalisert av J.J. Abrams som regisserte den første filmen i nyere tid. Filmen ble en stor suksess med Star Trek – Into Darkness i 2013. I år har Abrams forlatt Trekkieskipet til fordel for regissør Justin Lin som står bak Star Trek – Beyond, som har norsk kinopremiere 22. juli.

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no