Lovløst landskap

 

Denne storslåtte filmen fikk jeg ikke å se på kino, men det er litt av en opplevelse å ta del i det kritikerroste og prisbelønnede eventyret.

Noen solgte skinnet før bjørnen ble skutt. Indianer jakter på synderne.
Noen solgte skinnet før bjørnen ble skutt. Indianer jakter på synderne.

The Revenant – Blu-ray. Filmen har vunnet priser for de fleste kategorier og det er helt fortjent. Blant 156 nominasjoner har The Revenant vunnet 76 priser.

Historien handler om ekte mannfolk i villmarken, på vei for å selge skinn som var lukerativ business på begynnelsen av det 19. århundre. Selv om bjørnen ikke er skutt, blir de frastjålet og røvet av en indianerbande. Blant villmarkens menn er det allikevel noen som klarer å komme seg helskinnet fra indianerne, hvor en usannsynlig krevende ferd vitner om at ikke alle er like skinnhellige. I tillegg til indianere og natur, får de også andre utfordringer hvor kun de barskeste overlever.

The Revenant handler aller mest om Leonardo DiCaprios overlevelsesevne i rollen som den ikke helt fiktive personen; Hugh Glass.

Samtidig skal dere se opp for en av de mest ekte,brutale scenene jeg har sett på lenge. Den er ikke av det spekulative slaget, men allikevel umulig å glemme i ettertid. The Revenant er ellers stor filmatisk nytelse i alle ledd, hvor jeg knapt nok kan huske forrige gang jeg ble så overveldet som her. Ryktene sier at ikke alle hadde like stor sans for dette storslått mesterverket for både såre øyne og sart hjerne, men de om det.the-revenant

Bilder kan si mer en noen og tusen ord, og selv om filmen ikke er helt perfekt, er de perfekte elementene så fremtredende at denne fortjener full pott.

 

Den meksikanske regissør Alejandro González Inárritu har tidligere laget de smale, smødølle, dog anerkjente filmene Birdman og Biutiful, men også solide Babel, 21 gram og Elskede Kjøtere.

Alejandro har også uttalt at han slettes ikke ønsker å fremstille indianerne i verre lys enn de hvite, men helle med respekt, verdighet og et ønske om å bli hørt. Samtidig vises også tydelig fremedfrykt i tillegg til en hyllest til naturen. Pelsjegerne gjorde et solid innhogg blant annet bever og vaskebjørnbestanden, som i verste fall kunne ført til total utryddelse av dyreartene.

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

karakter6