From Skåne with love

 

 

Malmøbryggeriet Brekeriet Funkstarter er en samling øl, kjent som «The Wild Bunch» som betyr at ølet er brygget på gjærstammer av type Brettanomyces og Saccharomyces. Scoopet har fått tak i to forskjellige sorter. 

BREKERIET fikk nyrestaurerte lokaler i Landskrona høst 2015, men de startet opp i Djurslöv utenfor Malmø i 2012. Som det eneste bryggeriet i Sverige, påstår de selv at deres nisje kun er å gjære øl med villgjær eller bakterier i tillegg til å gjerne tilsegge eventuelle bær eller frukter for å forbedre smaksopplevelsen. Ambisjonene har alltid vært å fremme ølkultur og mangfoldet av øl til et bredere publikum.

Brekeriet ble startet av brødrene Fredrik, Christian og André Ek.

 

 

 

Brekeriet Beer • Funk Starter • 5%brekeriet-funk-starter

Denne holder hva den lover på etiketten og er en tørsteslukkende farmhouseøl på 5% som er litt vill med antydning til stall og fjøs og alt det der. Mest av alt er det en balansert øl som unngår de mer ekstreme antydningene innen sjangeren. Funk Starter er ikke så søt som en typisk saison, men har behagelig karakter av bitterhet og syrlig tone som fører ganen til tanker om Farmhouse.

Alt i alt et vellykket forsøk på å brygge en øl som passer til etikettens beskrivelse, nevnt i ingress. Noen gjærsedmenter og best før-dato i 2021 er vel bare et tegn på at dette er et godt håndtverk. Til tross for at dette ikke er min favorittsjanger innen øl er det allikevel lett å si at dette var en svært god øl.

 

Brekeriet Beer • Saison • 6,5%

Da er vi i en rustikk utgave av sjangeren saison, hvor også denne er brygget med gjærstammene Brettanomyces og Saccharomyces.

Denne har en noe høyere alkoholprosent uten å gi inntrykk av å være spesielt heftigere på smak, men føles noe fyldigere enn Funk Starter. Her kan leserne selv få lov til å diskutere forskjellen.

I motsetning til Funk Starter er denne hakket mer gyllen på farve med en klarere fremtoning i glasset i retning filtrert. En forstår Brekeriet som kaller dette for en Saison istedenfor Farmhouse da det er mindre preg type stall og fjøs. Dette er også en balansert øl med gode syrlige toner, hvor det er flere foretrukne variabler i forhold til en søtere ordinær saison. Denne fokuserer mer på syre istedenfor sødme, og det er for min del å foretrekke. Igjen en funky, stilig øl som faktisk også kan være et kjærkomment tilskudd til ølentusiaster som har slengt seg på trenden med syrlige øl i retning Berliner Weisse.

Denne byr ikke på gjærsedmenter i siste rest av flasken, men det ligger et lite, fin, fint gjærlag igjen i bunn. Også denne må drikkes før 2021, og er forresten flasket i mars 2016.

Begge ølene nærmer seg karakter 4 på en Ratebeerskala som går til 5.

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no