Gode smaker i mange farger

I november 2016 fikk jeg gleden av å hilse på destillatør Stig Bareksten på et arrangement for prøvesmaking av nyheter. Rundt midten av mai 2017 ble han tildelt to VM-medaljer i kategori for verdens beste gin. 

Stig Bareksten på messen med neste års prisvinnende Bareksten Botanical Gin. Foto: Sølve Friestad.
Stig Bareksten på messen med neste års prisvinnende Bareksten Botanical Gin. Foto: Sølve Friestad.

ØL, VIN OG SPRIT. For min del har jeg mest utbytte av å smake på nye øl som lanseres på markedet, men det blir ofte viet tid til andre lovende produkter. Bareksten var på plass med sitt karakteristiske skjegg, utstråling og usedvanlige entusiasme for eget og andres håndtverk. Lite visste han da om at Bareksten Botanical Gin skulle finne veien til San Francisco World Spirits Competition for så å stikke av med dobbelt gull.

Dette er et årlig uoffisielt verdensmesterskap i brennevin, og Dagens Næringsliv kan fortelle at Bareksten måtte få full pott fra samtlige av de førtitalls smaksdommerne. Bareksten kan dermed med rette kalle seg destilatør av gin i den absolutte verdenstoppen.

DAGENS NÆRINGSLIV har laget en artig reportasje om og med Bareksten. Den leser du her.

 

Nå er det en gang slik at scoopet helst skriver om øl når det gjelder drikkevarer. Selve taggen på denne artikkelen er også øl. Derfor bør en vel nesten ta med noe ølrelatert med det samme, men først til en litt vinøs musikkrelatert nyhet som smeller. På samme messe i 2016 ble det også anledning til å slå av en vin- og musikkprat med Sigurd Wongraven som er godt over gjennomsnittet interessert i vin. Fyren har sitt eget vinmerke kalt for Wongraven, hvor han vier mye tid på vinproduksjon og alt som dette innebærer. Sigurds kanskje største vinøse kjærlighet går til Barolo, Italia, men han samarbeider også med bønder i andre land for å produsere viner fra klassiske vinregioner i forskjellige stilarter.

Sigurd Wongraven AKA Satyricon promoterer sine viner.
Sigurd Wongraven AKA Satyricon promoterer sine viner.

Angående den vinøst musikalske nyheten ble det nylig kunngjort at Satyricon spiller flere konserter i både inn- og utland, hvor han gjester Stavanger og Folken 14. september 2017.

En kan allikevel ikke helt slippe taket når en først er på drøs med kjendiser. Tidligere i år fikk scoopet igjen være på prøvesmakingsmesse, hvor en kunne nevnt flere kule navn og fjes. Noe av det hyggeligste er uansett å møte de flotte representantene fra våre stolte gode norske bryggeri. Disse gjengangerne gjør absolutt sitt for å promotere både bryggeri og interessen for godt øl.

Vi kan ikke helt starte med ølrelatert enda. Først bør det nevnes at scoopet trolig aldri har smakt en god såkalt Riesling tidligere. Noen kjenner kanskje Ole Martin Alfsen som kokk og matekspert i Fire Stjernes Middag, men han produserer også sin egen vin. Ole Martin serverte sin egen Riesling til scoopet, hvor den faktisk smakte bra, og var hverken før søt eller sur. Etter å ha smakt på både Risling, Rosé og rødvin, kunne en nesten nikke samtykkende til at det finnes mye bra, uansett navn og sjanger.

Angående øl, så vil jeg gjerne fremheve AJA, Haandbryggeriet og Kinn, ikke minst fordi det ble trivelige bilder av slikt. Det kuleste med drammensbryggeriet AJA var kanskje at bryggmester Inga Oskal Eidsvåg selv var tilstede og representerte bryggeriet som ble født i 2014.

aja-hand-og-kinn
Til venstre: Ole Martin Alfsen med OMA-produkter. Til høyre: Stefan Williamsn Hansen fra Haandbryggeriet, Inga Oskal Eidsvåg fra AJA og Thomas Hovlandsvåg fra Kinn. Foto: Sølve Friestad

ole-martin

Inga bød på flere godsaker, hvor den beste kanskje er hennes egen Passionate Mango som er en herlig og fruktig surøl, brygget med pasjonsfrukt og mango. Som i alle øl fra AJA, er det brukt belgisk gjær. Passionate Mango er nærmest som en NEIPA, bare enda fruktigere, kanskje.

Til slutt bør en vel kanskje si noen ord om cider. Ikke minst siden lokale EMA Import sysler med mye rart. Ikke bare har de begynt å importere belgiske Lindemans til Norge igjen.

De importerer også mye bra fra Finland, Østerrike og Sverige. Snart blir det mulig å få kjøpt knallbra cider fra Black Stoc, hvor en spesielt ble imponert over ingefær og honningvarianten som hverken var før søt eller sur – heller bare godt balansert.

sØLve friestad – scoop@scoopmanagement.no