44 glutenfrie øl

13. oktober 2015 ble Scoopet mest leste artikkel publisert på nett. Da var det 22 glutenfrie øl som stod på menyen, hvor en kunne formidle at Ringles (lite) var det første og eneste norske ølet med det såkalte «crossed grain-stempelet» som vil si at det er dokumentert glutenfritt. Ølet ble lansert i 2012 og mye har skjedd siden da. Det er på tide med en oppdatering hvor vi mer enn dobler antallet. 

Januar 2018. Siden da har vi fått flere glutenfrie norske alternativ. St. Hallvard (Oslo), Aass (Drammen), Hansa (Bergen), Mack (Tromsø)  og Kinn (Florø) er blant de norske bryggeriene som har gått glutenfritt med et eller flere produkt. Kinn har foreksempel Pilegrim i butikkstyrke og Pryl i polstyrke som vil si over 4,7%.

Om en idag tester flere av ølene fra forrige test, er det tydelig at flere av bryggeriene har fått bedre kontroll på sitt glutenfrie øl. Flere av ølene som fikk rimelig lunken kritikk forrige gang har blitt bedre. Scoopet har ikke testet alle ølene på ny som vil bli merket med 2015 eller ny test.

Blant de glutenfrie er det flest pilsnere. De fleste smaker faktisk som en helt grei ordinær pilsner hvor karakter 3/6 egentlig betyr at det er en godkjent pilsner. Den kanskje beste nyheten siden sist, er at vi nå har fått tak i en knallbra stout på 5,6% fra britiske Monty´s. Men nok snikk snakk. Enjoy en litt rotete artikkel hvor hovedmålet er å gi en brukbar oppdatering på glutenfrie alternativer. PS: Her er det også med 4 alkoholfrie alternativ.

22-glutenfrie-beer
De 22 glutenfrie ølene som ble testet i oktober 2015. Klikk på bilde for å se artikkelen.

 

Ringnes – Lite1Ringnes-Lite

4,3% • 0,5 l • Norge

(Tekst fra 2015).

Ringnes Lite var det første norske ølet som ga garanti for 100% glutenfritt, og er det eneste norske glutenfrie alternativ. Bryggeriets ordinære pilsner er langt fra en favoritt.  Lite-versjonen har mindre bakbrun smak enn den ordinære pilsner, og dette er en lettdrikkelig, dog tynn pilsner.

Dette er en helt grei pilsner som ikke gir allverdens med smaksopplevelser hverken den ene eller andre veien, men den har ingen metallisk bismak. Den er et anstendig alternativ for ordinær pilsner til tross for en litt for lav karbonering som forsvinner fra glasset om en ikke drikker opp ganske kjapt.  Ringnes om sin Lite-versjon: «Gjennom å utnytte stivelsen i maltet under brygging optimalt, reduseres antall karbohydrater med 70%, og ølet inneholder 30% færre kalorier enn vanlig øl».

Scoopet spør seg allikevel hva som er vanlig øl, og hva er kriteriet for å ikke bli kategorisert som vanlig? Brown Ale, Wit eller kanskje en Pale Ale? Joda, de mener nok pils, men pytt.

 

Pyynikin – glutenfri ipa

4,7% • 0,33 l • Finland

Ny test 2018

Bra fyldig skumtopp, fine smaker og god bitterhet. Fin humleprofil og bra karbonering hvor en endatil får et lite humlestikk på tungen, som alltid er en fin opplevelse innen sjangeren. Dette er en oppløftende glutenfri øl som like gjerne kan nytes generelt av humlehoder. Dette er nok blant de beste glutenfrie alternativ hvor det definitivt ikke er spart på humlen.

 

Estrella – GaliciaEstrella-galcia-glutenfrei-spania

4,7% • 0,33 l • Spania

(Tekst fra 2015).

Lys gyllen pilsner med fin karbonering uten metalliske toner. Pilsneren føles som en mellomting av light og vanlig pilsner da den ikke er blant de fyldigste pilsnere «ever tasted». En kan allikevel kjenne en viss antydning til smak (malt) og som en ordinær pilsner fungerer den egentlig greit. Hverken mer eller mindre.

 

 

Neumarkter Lammsbräu – Glutenfrei

4,7% • 0,33 l • Tysklandlammsbrau-nytt

Ny test 2018

En av testens tapere fra 2015 har blitt bedre.

Pils med økologisk humle med lav skumtopp. Markant maltsødme som tyske pilsnere gjerne har. Pilsneren er mindre fyldig og karakteristisk enn blant de beste tyske pilsnere.

Karbonering er lav, men ølet blir ikke tamt og daft. Dette er en ganske bra glutenfri pilsner, lettdrikkelig med fin sødme.

 

 

Kinn – Pilegrim

4,5% • 0,33

Er det noe jeg har lært, er det at en såkalt typis britisk bitter ikke nødvendigvis er så voldsomt bitter. Det er heller en lys lettdrikkelig øl som er nærmere golden ale enn American pale ale for å si det slik. Pilegrim er en bitter og er faktisk litt bitter. Den har veldig bra karbonering og fint utseende med skumtopp og burde bli en svært populær blant både pilsdrikkere som ønsker en viss karakter på ølet og blant alle som bare ønsker en øl kalt for bitter. Ingen ekstravaganza karakterer, fylde eller smaker, men et fullverdig bidrag for de som bare vil ha en fin øl, egentlig.

4,5/6

 

Estrella Damm – DauraDaura-damm-glurenfree

5,4% • 0,5 l • Spania

(Tekst fra 2015).

Dette er en litt krafigere pilsner som seg hør og bør med høyere alkoholstyrke. En fyldigere aroma som henger i ganen gjør dette til en ganske fin pilsner med antydning til fin bitterhet og fruktig aroma. Et godt valg om en ønsker en mer smakfull pilsner, hvor en nesten kan påstå at den har et godt og interessant særpreg som hever seg over en ordinær øl innen sjangeren. Bra karbonering som føles fersk og fin.

 

Mack – Isbjørn lite

4,5% • 0,33 l • Norge

Ny test 2018

Med 70% færre karbohydrater har Mack laget en svært gjennomsiktig! pils. Fin skumtopp, tynn kropp og en lettdrikkelig pils som gir tanker til kanovitser. Ølet passer best som tørsteslukker om en gikk tom for vann, eller om en ikke liker smaken av øl og malt. Allikevel er det en ok drikk som vil tilfredstille de fleste som ønsker et liteprodukt med mindre kalorier.

 

 

 

Zatecky Pivovar – Organic Celia

4,5% • 0,33 l • Tsjekkia

Ny test 2018

Påstått håndtverksøl som er brygget i åpne gjæringskar og tatt turen til boks siden forrige anmeldelse. Fin skumtopp som avtar etter litt, men godkjent. Ølet har en klar, fin og gyllen farge, dufter pilsnermalt og ville i en blindtest blitt kalt for en pils. Noe maltsødme som fungerer forholdsvis greit. Dette er en ok pilsner. Ikke blant de mest freshe og en kanskje midt på treet-opplevelse i pilsnerverden.

 

St. Hallvards – Homansbyens Dronning

4,7% • 0,5 l • Norge

Ny test 2018

Trolig det nyeste norske tilskuddet på glutenfritt tilbud. Legg merke til at det står glutenredusert pils, men bryggeriet sier den er under 20 PPM. Dette er en svært bra pilsner som er blant testens beste innen sjangeren og nærmest lager. Pilsneren har god fylde, fin karbonering og smak, som vil si den er et stykke fra for eksempel Mack lite. Ettersmak som blir sittende en liten stund og karakteristisk smak av korn uten høy maltsødme. En god pilsner for alle som liker såkalt smak i ølet, istedenfor pælmepils fra de aller mest kommersielle bryggeriene.

4/6

 Widmer Brothers – O´Mission1O-Mission

4,6% • 0,33 l • USA

(Tekst fra 2015).

Dette er en «Handcrafted Lager» med bra karbonering, frisk aroma og antydning til honning. Kall det gjerne for en oppjustert pilsner med mer fylde og kropp. Ølet har bare nesten for mye maltsødme, men fine, syrlige toner nøytraliserer dette på en god måte.

En anelse av humle og fin tørhet sitter igjen i ganen og gir denne en halv karakter ekstra.

 

Sørlandsbryggeriet – Sørsør-lyst-øl

4,7% • 0,33l • Norge

Noen øl holder hva de lover, som denne. Lyst og lettdrikkelig øl, en maisbasert glutenfri pilsner. Fra det lille Sørlandsbryggeriet kommer Norges svar på Corona – why not. Nå er jeg ingen stor fan av maisøl, men jeg velger å anta at denne ikke er så mye mer annerledes enn den kjente storebroren Corona. Sør-versjonen finnes i en med og en uten gluten. Vi har selvfølgelig smakt den glutenfrie versjonen. Dette er en lettdrikkelig frisk og fin pilsnerish tørsteslukker. Fin sødme og syrlighet, bra karbonering som lett kan bli en vinner til sommerens terrassekos for de som ikke egentlig vil ha øl med mye smak. Om en velger versjonen med eller uten gluten, vil jeg tro det er minimal forskjell på ølene. Altså godkjent maisøl fra Norge.

 

Monty´s Dark Secret stout montys-dark-secret-glfree

5,6%  • 0,35 l • England

Ny test 2018

Endelig. Nå har det kommet glutenfri stout på markedet. Så langt jeg vet, er det ikke så mange av dem.
Dark secret er en god, solid og kraftig stout som er et fullverdig produkt innen sjangeren. Beksort øl med flott vedvarende skumtopp. Ølet gir reflekterte og balanserte toner fra smaker av mørke malttyper, hvor en kanskje kjenner best et lite hint av lakris. Ellers ingen utpregede smaker, men kanskje litt sjokolade eller kaffe, men i god britisk ånd – en rund smakfull stout.
Denne gir jeg full pott. Mest fordi det er en solid stout, men også fordi den i mangfoldets navn, er glutenfri.

 

Mikkeller – American Dream Gluten Free1American-Dream

4,6% • 0,33 l • Belgia

(Tekst fra 2015)

Danske Mikkeller kaller dette for en gluten-free pilsner-style beer. Ordet jeg liker best her er style, fordi en tenker ikke stil i pilsnerlandskap når jeg nyter denne.

American Dream har muligens en litt rar karbonering ved helling, men det merkes ikke på smak. Ølet har en frisk citrusaroma med en tørrhet som gir assiasjoner til grapefrukt. Ølet er brygget på amerikansk(e) humletyper, og en kan bare gjette seg til hvilke da det ikke står på etiketten. Scoopet vil allikevel anta at humletypen Cascade, Citra, Amarillo eller Centennial blir brukt i en fin kombinasjon for å få frem den appellerende syrligheten. Denne utgaven av American Dream er et svært godt øl – glutenfritt eller ei.

 

 

Munkebo – Balder Agave gluten free IPA

Munkebo algave

7,6% •  0,33 l • Danmark

(Test fra 2015)

Hva skjer om du blander en del IPA, to deler grapefruktjuice og to deler med energidrikk a’ la Red Bull?

Denne dansken er brygget med sirup fra meksikanske Agave, trolig en del dill og dall i tillegg til de amerikansk humlene Cascade, Nugget og Simcoe. Ølet har en fin gyllen farve med grei karbonering og litt skumdannelse som ligger rundt kanten av glasset. Hva er agave? Jo, det er en slekt med sukkulente planter i Agave-familien som kan brukes som søtningsmiddel istedenfor sukker. Ølet hverken godt eller vondt, men noe humle legger seg på nesetippen.  Ølet tiltrer i ganen med antydning av høy alkoholprosent, deretter en litt skarp sødme, lav bitterhet,  grapefrukt og honning.

Dette er en snodig og udefinerbar øl. Den er for søt, har ingenting å gjøre med en IPA og har en finurlig humleflukt i alle retninger av søtt og surt. Mot slutten av denne lite nytbare ølen blir det også anledning for å irritere seg over en rar lukt. Om en ikke skal sky denne som pesten anbefales det allikevel å styre unna denne glutenfrie ølen fra et bryggeri som pleier å levere gode øl.

 

Mongozo – Buckwheat White Beer

4,7% • 0,33 l • Belgia

Ny test 2018
mongoso-hvete-nytt

Fairtradeøl med 20% ris. Mongozo-ølene blir brygget i Nederland for et belgisk bryggeri som kan forklare en touch av belgisk aroma i retning saison, hvor den for sjangeren er noe tynn. Nå skal dette jo i utgangspunktet være en hveteøl, så det får en vel bare smake seg til med egen gane. Ølet er en frisk og smakfull affære med hint av krydder og kanskje litt pepper i aroma. Lav skumtopp men ikke oppvaskvann som ble nevnt i forrige test. Et godkjent brygg uten de store krumspring. Pluss for hint av krydder og fin aroma. Minus for lav karbonering og noe lite fylde. Allikevel et brukbart alternativ om en ønsker øl med belsigk preg.

 

 

 

Mikkeller – Peter, Pale and Mary GlutenfreePale-og-slikt

4,6% • 0,33 l • Belgia/Danmark

Ny test 2018

En god tomme skumtopp som vedvarer. Denne fikk svært dårlig i 2015, men nå er det all grunn til å være fornøyd. Det er faktisk en fullverdig pale ale som har fin humleprofil og friske toner av citra. Brygget hos de Proef Brouweri, Belgia. Minuset med Mikkeler er at alle ølene er alt for høyt priset.

 

 

 

Allendale – GFPAallendale-gfpa

Ny test 2018

Smakfull, god og humlebitter øl med simcoe og galaxy-humle. Mørk gyllen i farge med fin humleprofil. Kanskje ikke den mest leskende pale ale som finnes og den heller nok mer mot de mer erfarne ølkjennere på grunn av at en bør ha smakt litt øl for å like denne som faktisk smaker ganske godt øl.

Det er også en god øl til et måltid som inneholder brød og får herved godkjent med 3,5.

 

 

St. Peter´s – G-Free

4,2% • 0,5 l • England

Ny test 2018

Mørk gyllen farge, lav karbonering og høy bitterhet i flaske med artig medisinflaskeform!

Ligger cirka et sted mellom en britisk småanonym ale og en pilsner med høy bitterhet og markant syre/sødme. En litt annerledes øl som hverken får svært bra eller stryk. Lav karbonering trekker ikke opp, men den kan nok være verdt å teste ut for nykommere. Smaker også litt marsipan i finish, samtidig som munnfølelsen heller i retning småtam cider. Altså kanskje greit nok, men ingen stor høydare.

Green’s Gold – Dark Ale1Greens-Dark

5,8% • 0,33 l • England

(Tekst fra 2015)

Rustbrun farve i sjangeren brun hvor alt er greit, men ikke mer. Grei karbonering, fylde og smak, hvor belgisk gjær gir bremsespor i bunn av flasken.

Ølet er i likhet med mange andre øl i testen, ettergjært på flaske. Denne er litt udefinerbar og baktung i både sjanger og smak. Jeg vil allikevel tro at noen ølentusiaster som liker den mer brune aroma vil verdsette denne litt mer.

 

 

 

Hansa Lite

4,7% • 0,5 l • Norgehansa-lite

Ny test 2018

Pilsner, lukter korn, gyllen, pen farge og fin skumtopp – appellerende i glasset. Litt maltet karakter og ikke så voldsomt utvannet som en kanskje skulle tro med betegnelsen lite. Ingen fyldig og vedvarende komplisert avslutning på ølet, men allikevel en god pilsner.

 

 

 

Glutenberg blonde

4,7% • 0,5 l • Canada

Ny test 2018

Bryggeri fra Canada som fikk bronsjemedalje for denne i 2012. Noe som kanskje sier mer om det glutenfrie utvalget dette året enn om ølet. Bra skumtopp i 3,5 sekund (se bilde), men den forsvinner fra glasset like kjapt som den kom. Lukter belgisk men det er en noe snodig krysning som relaterer til en blanding av cider og øl, hvor kanskje ciderfans vil bli mest fornøyd. I en blindtest ville jeg nok ikke kalt dette for en blonde, men heller en fruktig cider i retning pils. Et ukorrekt brygg i forhold til sjanger som ville fått kraftig stryk i konkurranse for sjanger. Smaken er forsåvidt grei om en liker godt epler som jo også kan være usmaken fenoler. Hell i uhell kan denne appellere til de som ønsker seg en cider, mens de fleste øldrikkere vil bli noe overrasket.

 

Mongozo premium pilsner

4,7% • 0,5 l • Belgia

Ny test 2018

Fin gyllen farge, merkbar bitterhet men noe tynn skumtopp. Bra maltsødme i en ganske karakterløs pøsepils uten de store krumspring hverken den ene eller andre veien.

Karakter 3/6

 

Brunehaut – Blondetest-br

6,5% • 0,33 l • Belgia

(Tekst fra 2015)

I overkant for mye fus (karbonering i glasset ved helling) som ikke akkurat drar opp helhetsinntrykket. Dette er en blonde, men har allikevel litt mindre av alt en vil ha i denne type øl. En antydning til ubalansert brun smak ødelegger for mer fruktige smaker som trolig aldri har vært der i utgangspunktet. Nesten fraværende humlestikk, mindre smak av honning og heller ikke frisk og god som den beste Blonde i testen.

Rett og slett en liten nedtur som plasserer Brunehaute Blonde som en middelmådig elev som får igjen sin egenproduserte treskål av læreren med beskjed om at dette kan gjøres bedre.

Karakter 3/6

Grisette -blondeGrisette

5,5% • 0,25 l • Belgia

(Tekst fra 2015)

Et høyt men noe tynt, sprudlende og krithvitt skum legger seg på toppen av glasset, men avtar ganske kjapt og ligner på skum fra et godt brukt oppvaskvann. Hva med smaken?

Grisette viser seg å være en småbitter blonde med lav karbonering, litt fin syrlighet og antydning til gjærens spill mot banan som blir en litt skuffende affære. Pluss for en fin og sprudlende munnfølelse som gir relasjoner til en greit karbonert cava. Ølet er ikke akkurat typeriktig som en blonde og blir et noe likegyldig alternativ som hverken eller.

Karakter 3,5/6

Monty’s Brewery – Masquerade1Monty´s

4,6%• 0,5 l • Wales

(Tekst fra 2015)

I den litt kjedelige sjangeren som kalles for bitter, påstås dette å være en gyllen bitter. Dette er et godt alternativ om en liker britisk mild og bitter øl, og den er merkbart appetittelig i glasset med sitt høye skum som minner om skurtresking av korn i både lukt og farve. Til tross for anonymitet er denne ganske fin i ganen, og med sin noe fyldige kropp er det en forholdsvis tilfredstillende, leskende alternativ.

Karakter 4/6

Brunehaut – Amber1Brunehaut-Amber

6,5% • 0,33 l • Belgia

(Tekst fra 2015)

Verdens kanskje kjedeligste og mest udefinerbar brune guffe av en ølsjanger er Amber Ale. Det er derfor nesten like trist som overraskende å si at Brunehaut har levert en amber med fint humlepreg og interessant antydning av kaffe.

Balansert sødme og karbonering hvor en helst ønsker å si at dette slettes ikke er en amber, men en mild, lys og smakfull stout.

Karakter 4,5/6

Wold Top – Against the Grain1Against-the-Grain

4,5% • 0,5 l • England

(Tekst fra 2015)

Til tross for både form og farve som en pilsner, stopper likheten der. Etiketten antyder at dette er en øl i sjangeren bitter, som er svært populær i nettopp England. Against the Grain føles allikevel mer fruktig, så jeg velger å legge listen et sted mellom pils og bitter med noen dråper cider oppi flasken.

Ølet har ikke allverdens med karbonering, men er allikevel frisk og velsmakende med et lite humlestikk og velbalansert citrusaroma. Ikke testens barskeste øl, men et godt alternativ hvor hint av cider kan være en medvirkende årsak til lav karbonering. Brygget på pilsnermalt og mais.

Karakter 4,5/6

Brasserie Artesienne – Bon Samaritain1Bon-samarita

6% • 0,33 l • Frankrike

(Tekst fra 2015)

Her kan en bli litt usikker på sjanger da denne kategoriseres som en lys hveteøl hvor sjangeren hveteøl egentlig er ganske lys i utgangspunktet. Er dette en mild hveteøl med lite sødme, eller er det en pilsner med ekstra god aroma? Ølet byr ikke på de rikeste smaksopplevelser, men denne står med rak rygg som et behagelig alternativ – også for de som foretrekker en frisk pilsner.

Egentlig er også dette et godt valg til øldrikkere som syns en typisk hveteøl kan bli for søt, og det er fine hint av frisk maltsødme og et hint av godt humlestikk. En av testens mest leskende alternativ.

Karakter 5/6

Green´s Blonde1Green´s-Blond

5,8% • 0,33 l • England

(Tekst fra 2015)

Svært godt øl som både ser ut og lukter som en blonde. Ølet har en særpreget bitterhet og tørr ettersmak av honning som føles balansert og velsmakende.

I tillegg er den godt humlet, som er med på å gjøre dette til en av testens beste bidrag – altså en velsmakende, fruktig og frisk blonde med bra karbonering.

Karakter 5/6

Mikkeller – I Wish Glutenfree1I-Wish

5,5%• 0,33 l • Belgia

(Tekst fra 2015)

Dette er brygget på samme sted som American Dream, og smaker egentlig mest som en videreutvikling av overnevnte øl. Den største forskjell er at dette er en IPA med mer bitterhet og  humlearoma. Ølet har en fin syrlighet en veldig fin karbonering med fint humlestikk. Den tåler å bli nevnt i samme åndedrag som andre gode India Pale Ale som gir signal om at det bør brygges flere glutenfrie IPA. Litt bedre enn American Dream, men ikke så mye.

Karakter 5/6

Brew Dog – Vagabond Pale AleVagabond-pale-ale

4,5 % • 0,33 l  • Skottland

(Tekst fra 2015)

Her får en et godt inntrykk allerede ved helling. Herlig duft av humle hvor innhold ser mer ut som en fyldig IPA. Fint skum som henger i glasset, men hva med smaken?

Joda, Brew Dog leverer og dette er en utsøkt Pale Ale, selv om den minner vél så mye om en god India Pale Ale. Fin bitterhet, tørr i ganen og med en mild fruktig aroma overbeviser skottene om at det er fullt mulig å lage en fullverdig glutenfri Pale Ale, eller India Pale Ale om du vil.  For nybegynnere vil denne ha en noe avansert kompleksitet, men for humlehoder vil den gå rett hjem.

Karakter 5,5/6

To Øl – Reperationsbajer1To-Øl-reperationsbajer

5,8% • 0,33 l  • Danmark

(Tekst fra 2015)

Reperationsbajer er en nærmest perfekt Pale Ale med herlig aroma og sindig bruk av Amarillo, Centennial og Nelson Sauvin-humle. Godt humlestikk på tungen, fin og merkbar bitterhet og ikke minst en antydning til citrus og fruktig fylde i harmonisk balanse og fin avslutning. Reperationsbajer er testens fortjente vinner og lett tilgjengelig på Vinmonopolet.

Karakter 6/6

Ingefærøl

Ny test 2018hawkes-and-fentimans-ginger

Ingefærøl er en ganske artig sjanger. Det er flest relasjoner til brus med ingefærsmak da det oftest ikke smaker øl. I en ingefærøl er de to viktigste faktorene sødme og hvor spicy karakter den har av ingefær, of course. Ingefærøl kan også være et godt blandevann i diverse drinker.

Det finnes også et par glutenfrie alkoholfrie ingefærøl som er med i testen lenger nede.

Hawkes – alcoholic ginger beer

4,5% • 0,33 l • England

Spicy/ingefærsmak: Godt fremtredende hvor ingefær sitter igjen langt nedi ganen etter første slurk. I en blindtest ville med andre ord alle sagt at her er det rikelig med ingefæraroma.

Sødme: Ganske søt men ikke så søt som for eksempel Roscoe og Ginger Joe som undertegnede syns er alt for søte. Hawkes er allikevel ikke så langt ifra de to, så dette er et søtt alternativ som vil appellere mest til fans av de to. Som en ser på bildet er karbonering lavere enn Fentimans og nesten fraværende skumtopp.

Karakter 3,2/6

Hollows & Fentimans – Ginger Beer

4,5%

En bauta innen både mineralvann og ingefærøl, hvor Fentimans også er bidragsyter av to alkoholfrie ingefærøl. Så lenge en ikke snakker om Ginger ale, er det egentlig to forskjellige sorter/uttrykk i en ginger beer. Noen er som Hawkes, mens andre er som Fentimans med en mer syrlig fremtoning, hakket mer bitter og mindre sødme uten at det blir direkte usøtt av den grunn.

Fentimans er en bedre brygget ingefærøl med mer karbonering, bedre skumtopp og det meste. Fentimans har også den der fine skarpe ingefærspice i ganen etter første slurk, men føles mer balansert og vel, bedre. Denne nærmer seg også mer hva en kan kalle før ølsmak, uten at den akkurat er det heller. Men en svært bra ingefærøl.

4,5/6

 

 

CIDERgalipette-brut

Det finnes flere glutenfrie cider. Vi tar med et par dokumenterte glutenfrie fra Frankrike og en fra USA.

Galipette brut – 0,33 • 4,5
Ny test 2018

Medium tørr fransk cider. Skal ikke erklære meg til ciderekspert i det hele tatt, men fine fruktige smaker, god karbonering og en frisk cider. Medium tørr er trolig ganske innafor da det er et bra samspill mellom sødme og eple, uten at den blir voldsomt tørr. Altså ikke den typiske rusbruscideren, men heller ikke helt der oppe med de tørreste produktene innen sjangeren.

 

Doc´s Draft – original Hard Apple Cider • 4,7%  hard-apple-cider

Ny test 2018

En halv time fra New York er det en staselig farm som produserer cider og de fleste eller alle råvarene til drikken. Bryggeriet har flere sorter med alt fra gresskarcider til godt humlet cider, bringebær og mer. Fellesnevneren for dem alle er at det er høy kvalitet. Vi skal forøvrig konsentrere oss om den eneste som er tilgjengelig for butikk.

Her kjenner en epler og gjær i fin forening som vel også denne gangen vil si en medium tørr cider. Velsmakende og lettdrikkelig friskt og godt alternativ når en er lei av å bare drikke øl.

Denne er ellers fermentert med champagnegjær.

 

Glutenfritt og alkoholfritt

Ny test 2018

Munkebo Mikrobryg – Høgni american pale alehøgni

Skum i glass heller i retning oppvaks. Angående skumtopp og slikt, blir det ofte nevnt i denne spalten, men det sies at utseende er opp til 80% av et førsteinntrykk av en smaksopplevelse. Dette skal være en apa, men i rettferdighetens humler er det ikke det. Ølet har en rar metallisk bitterhet og smaker ikke spesielt godt. Lukten er også med på å ødelegge smaksløkene, slik at en bare får et negativt inntrykk av ølet. Sjangermessig smaker det udefinerbart, som en utgått på dato spansk tørrhumlet pilsner?

Igjen har Munkebo laget en dårlig glutenfri øl som rett og slett ikke er godt nok.

 

Neumarkter Lammsbräu – alkoholfreilammsbrau-alkoholfrei

Ny test 2018

Nå snakker vi om bedre inntrykk for synet…og smaken for den smaks skyld. Ølet har en fin gyllen og appellerende farge og ølet smaker øl. Riktignok er dette en ganske søt variant, men en får allikevel følelsen av å drikke øl.

Markant maltsødme, friske toner og god munnfylde hvor jeg får tanker om de litt søtere pilsnere fra spania. Smaken blir behagelig værende i ganen en stund og dette er en god, glutenfri og alkoholfri øl. Minuset er at det kan bli for søtt med for mange på rappen, men uansett svært godkjent. Økologisk humle og malt er det og.

 

Ambar alcohol free gluten-free 0%ambar-sin

Ny test 2018

Denne har rykte på seg for å være den aller første gluten og alkoholfrie ølen, så da er den vel det. Nå har den visstnok blitt enda bedre enn tidligere, uten at jeg har noen formening om det.
Det er en ganske forfriskende spanske, dette her. Trolig undergjæret, fruktig og ganske friske toner i gane, samtidig som den heller ikke blir tynn og vannete som en alkoholfri øl.

Kanskje den kan defineres som en veldig lett amber, eller som en pilsner med en viss sødme og fruktige toner. Uansett eg ganske godt og lettdrikkelig valg. Til sommeren vil den også være en god tørsteslukker på terrassen.

 

Mack Freezemack-freeze

– Dette er drikken for deg som liker å nyte smaken av godt øl, men som ønsker et alkoholfritt alternativ, står det på etiketten.

Det er egentlig helt riktig. Glutenfri eller ei, så er Freeze en velsmakende, behagelig og lettdrikkelig god alkoholfri øl. Ser for meg at denne også kan funke fint som terrasseøl i alkoholfrie omgivelser. Ølet har ellers fin maldsødme og bra karbonering, så denne er lett å anbefale.

 

Fentimans Ginger Beer. fentimans-ginger-beer

En ingefærbrus, nei, øl, som lukter skikkelig ingevær og som har en enda skarpere og spicy fremtoning av ingefær i forhold til de alkoholholdige produktene og hvertfall ikke søtere enn de overnevnte. Dette er kanskje faktisk den beste ingefærbrusen, men ølen, og fresheste av dem alle, med bra fresh karbonering slik en frisk brus, nei øl, kan ha. Denne finnes på både små og store flasker. Omtalen bygger på innholdet fra den minste flasken.

 

 

 

 

 

 

 

Hva er gluten?

Gluten er en naturlig bestanddel i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Alt mel laget av disse kornslagene vil derfor inneholde gluten. Kilde –  brodogkorn.no.

To metoder

Det finnes minst et par metoder for å produsere glutenfritt øl. En av dem er å bruke glutenfrie råvarer, mens den andre er å brygge som vanlig, og deretter fjerne gluten under produksjonsprosessen.

Grimstadbryggeriet Nøgne Ø har to øl med lavt gluteninnhold. Under produksjon av Bitter og Porter har bryggeriet tilsatt et enzym i selve prosessen som bryter ned gluten og gir ølet lavt gluteninnhold. Nøgne Ø har allikevel ikke testet produktene og kan derfor ikke få Crossed Grain-symbolet.

 

 

Info-glutenfritt-og-øl

Tekst og Foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet.net