Varg + Mayhem = Helvete

1984. Året da norsk musikk fikk en ny dimensjon av unoter og faenskap, et uskrevet blad som aldri skulle la seg viske ut. Året før Morten Harket og resten av trioen mente at de skulle beføles i både inn- og utland, men samme året som Cyndi Lauper mente at jenter bare ville ha det gøy, mens Wham mente at de skulle vekkes for du gikk gikk!. Blant inn- og utenlandske hitlister hadde gamlelandet lite å skryte av, og internasjonale musikkmagasin og dets lesere visste knapt hvor Norge var. 

Mayhem med Maniac. Vokalist fra 1986-1988 og tilbake 1995-2004. Bildet er fra Qvartfestivalen i Kristiansand 2001hvor grisehodene fløy i luften. Det samme gjorde kristenfolket på sørlandet. Foto: Sølve Friestad

 

LORD OF CHAOS. Nå er det tid for en ekte, ordentlig spillefilm om bandet Mayhem som trolig var Norges første black metal-band. Scoopet hadde ikke forventet en så pass blodig, grafisk og voldelig affære.

Øystein Aarseth (Euronymous) er ikke en gjennomsnitlig norsk ungdom og han ønsker nok mest av alt å skille seg ut, vise at han tenker annerledes enn de fleste andre som er begynnelsen på et stille opprør som skal utvikle seg til noe helt annet. Aarseth starter bandet Mayhem, maler seg i ansiktet og gjør opprør i både øst og vest. Sammen med Jørn Stubberud (Necrobutcher) og Kjetil Manheim (Manheim) øvde de seg opp til å spille så brutalt og ondt som de bare kunne. Bandet var bare for smågutter å regne, men som alle band har en jo noen få fans. To år etter slapp de demoen Pure Fuckin Armageddon og året etter lanserte de Deathcrush som solgte 1000 eksemplar ganske kjapt. Mellom disse to utgivelsene ble Sven Erik Kristiansen (Maniac) og Eirik Norheim (Messiah) en del av bandet – begge på vokal. Så langt handlet det meste om musikken, men det skulle snart forandre seg, kanskje spesielt siden Maniac (og Manheim) forlot bandet sent samme år.

 

 

TUNGSINN FRA SVERIGE

Mayhem søker ny vokalist og blir bergtatt av svenske Per Yngve Ohlin sin demotape og ansetter gutten som ny vokalist som tar bandet til nye høyder. På (trolig) sin første livekonsert finner Holin frem en kniv og kutter seg til blods på scenen. Mange ganger, mange kutt, enda mer blod. Publikum er i ekstase, bandmedlemmene er litt forvirret, men nå har de tatt ondskapen og de visuelle virkemidlene et hakk videre, men det er allikevel bare begynnelsen. Selvmord, kirkebranner og drap står snart for tur og snart møter vi Varg Vikernes som gjerne vil gjøre mye skrik om til ull! I lommen har han en demotape med Burzum.

Lord of Chaos er en svært kontroversiell film på mange måter. For det første ønsket ikke de gjenlevende Mayhem-medlemmene at filmen skulle bli produsert. For det andre kan de virke som at en del av black metalmiljøet har valgt å hate filmen før de har sett den. Kanskje det aller mest handler om å skille seg ut, siden den er produsert i cirka Hollowood, eller kanskje fordi filmen ser og høres bra ut på stor skjerm? Uansett så er det ingen blasert og glorifisert Hollywood-film, men heller en hardkokt og usminket film.

Også fra Qvartfestivalen 2001. Foto: Sølve Friestad

Filmen om Mayhem og begynnelsen på norsk black metal er en underholdende, men tidvis jævelige affære, spesielt siden det har skjedd. Historiens grusomheter blir presentert i tidkrevende scener hvor lite er overlatt til tilfeldighetene. Selve historien er absolutt massiv nok til å fortjene en filmatisering og dramatiseringen av unge utagerende menn er fengende.

Skuespillerne er stort sett bra, hvor bror til Macauley (Rory Culkin) gjør en solid tolkning av Aarseth og Jack Kilmer (sønn til Val) gjør en litt mindre ok tolkning som Per Yngve Ohlin.

Innimellom og midt i historien får vi høre musikk fra flere bautaer innen metal hvor kanskje Sodom – In the Sign of Evil og Accept – Fast as a Shark som definitivt høydepunkt. Aarseth startet ellers platebutikken Helvete i Oslo, hvor en får se mange bra album i hyllene, sånn i nostalgiens høysete.

Jonas Åkerlund står for regien. Denne mannen er verdenskjent som produsent av musikkvideoer fra Beyonce, U2, Rammstein Madonna, Britney Spears og Metallica for å nevne noen. Åkerlund var ellers trommeslager i svenske Bathory før de slapp noe album, og minst en gang ser vi en T-skjorte med Bathory i filmen.

Lord of Chaos har kinopremiere flere steder den 22. mars 2019, blant annet på Bryne. Gå og se, blackmetalfan eller ei. Aldersgrensen er 18 år men anbefales ikke til de som avskyr voldsomhet på film.

 

Tekst: Scoopet.net 2019 – Sølve Friestad.