Påskenøtter

Flere aviser og websider presenterer en eller annen form for nøtter. Spesielt når påsken nærmer seg. 

maca

PÅSKENØTTER. Det ville vært feil å syslet med påskenøtter i desember, eller i juli for den saks skyld, og egentlig er jeg usikker på hva påskenøtter egentlig er.

Scoopet.net var litt i tvil om hvilke påskenøtter som var mest «påskete», men valgte Macadamia-nøtter til slutt. Nøtten har antydning til fargen gult, i tillegg til å være ganske gode. Dessuten fungerer nøttene like godt som både Kvikk-lunsj og appelsin.

Macadamia-nøtten er opprinnelig fra Australia, og ble først promotert av skotten; John Macadam. Nøtten ble først introdusert på Hawai, rundt 1881, hvor også mesteparten av nøtten vokser i dag.

Den offisielle Macadamia-dagen er 4. september, og nøtteskallet skal være det hardeste nøtteskallet blant alle nøtter. Nøtts, ikke sant?

Som et ekstra tillegg til den nøttete 2016-utgaven kan det nevnes at hovedbildet er cashewnøtter som vokser på Kasjutre. Dette er et 10-12 meter høyt tropisk treslag med spiselige, ovale eller pæreformede «falske» frukter som kalles for kasju-epler. De har mykt og skjørt skall, og egner seg derfor ikke som transportprodukt. Hver kasjueple har kun en kasjunøtt som ikke ligger inne i fruktkjøttet, men finnes i den mørke utveksten på undersiden av hjelpefrukten.

Kasjutreet kommer opprinnelig fra Brasil, men i dag dyrkes Kasju i store deler av India, Asia og flere land i Afrika. I delstaten Rio Grande do NOrde i den nordøstre delen av Brasil, står verdens største kasjutre.

Kilde: Wikipedia.

God påske.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no