Nyheter øl og vin

Scoopet har vært på smaking med vinmonopolets utsøkte leverandører. Som vanlig var det flust med godsaker, hvor hovedfokus er øl og vin, helst rød.

 

Dette var tiden for bryggerier og importører for å presentere årets juleøl. Tina hos 7 Fjell både Julesnop og Modraniht blant årets nyheter. Julesnop ble undertegnedes vinner med en prosent på 9 og med kaffe og kakaonips. En ordentlig fin kaffestout-ish øl.

Importør og distributør av bl.a. Brekeriet og Oslo Brewing hadde også kommet i julestemning. Svenske og overprisede Brekeriet hadde en snodig Lusse Lelle som var akkurat og bare det. Safranbombe som ikke falt i smak. Da var Wrapped in red en mye bedre opplevelse med fine smaker av både jordbær, kirsebær og bringebær. Veldig bra.

Oslo Brewing sin Barley wine var også fin, men verdens beste er fortsatt Lervig sin utgave.

Lervig var også på plass. Norges kanskje mest innovative bryggeri hadde som vanlig flere nyheter og har etter noen års opphold, lagt seg på juleølbølgen, de og. Mest imponerende er jo allikevel 3 Bean Stout som jeg mener er en av verdens beste stouter «ever tried». Fyldigere og mer komplett og kompleks stout skal en lete lenge etter. Flytende kaffesnop på flaske.

Stefan fra Haandbryggeriet i Drammen  hadde sine solide klassiske juleøl på plass. Dette året kan en virkelig føle at Haand har tatt det meste av sine produkter opp et hakk. En delikat julepils, nissemor, bestefar, Norse Yule og fabelaktige Halvors jul er bare noen av de mer julete bidragene som er helt der oppe. Haand er virkelig i føringen for tiden. Haandbakk-serien lever også i beste velgående med sine fatlagrede versjoner.

Thomas hos Kinn har også grunn til å være stolt av sine klassiske Julefred og Tomasmesse, i tillegg til Advent, vintervarmar og Solsnu. Kinn er vel fortsatt et av de kanskje få norske større bryggeriene som sverger mest til rene smaker uten for mye fiksfaks som kan skjule både usmaker og bryggefeil. Som vanlig leverer også Kinn varene. Av og til er less moore, selv om det i utgangspunktet er en tullete setning.

 

Det var mange flere klassiske øl å finne på messen. 3 Fonteine, den klassiske Níce Chouffe og ikke minst Liefmans Glühkriek som er en særdeles krydret fin surøl til jul.

 

 

For første gang tenkte Scoopet å omtale noen røde gode viner som jo aldri er feil. Spesielt Rioja er en favoritt.

Zinfandel- God jul

14%
‘Økologisk’
Italia.
Lettdrikkelig, men ikke tynn kropp. Fin bitterhet i avslutning.
En ganske snill vin som allikevel har fylde og fin kropp. En god vin til fin pris. Fin syre.

Pietro di campo

13,5%
Langhe – God jul.

Heller ingen julete preg på denne rødvinen. Litt mer syre og fylde enn overnevnte, men også mer ubalansert. Lite alkoholstikk som gjør at denne er nok enda bedre med noe røykt kjøtt som kan balansere vinen mot sin rett. Vil trolig bli enda bedre med lageing, så denne kan trygt settes til lagring, slik at den får satt seg litt. Men fin tørr finish og god i glasset allerede nå.

Cumulus Rolling

14%
Cabernet Merlot 2016
Australia
Smakfull og fyldig uten å føles voldsom.
Markant fruktig, fin syrlighet, svært tørr finish og merkbart bitter.
Godt valg om en vil ha overnevnte beskrivelse med fruktig og tørr i fokus.

Rioja Vega Benta Jalón

14,5%
2014 Reserva Especial.
Nå snakker vi fylde, lakk og lær, spesielt sistnevnte.
En vildsomt delikat kraftig aromatisk rødvin som har det meste en behøver i sjangeren. Litt syre og markant tørr avslutning. Knallbra.

Fabio Oberto

14%
Barollo Riserva 2006
Italia
Pris 479,90
Tørr kompleks fyldig eksklusiv rødvin.
Snerpete, behagelig og balansert sødme uten at det blir annet enn delikat. Fin denne.

Rioja Vega
Reserva 2013 – 14%
Fruktig og fyldig, balansert og egentlig hverken tung eller lett. Et unikum av en vin sånn midt i mellom pastavin og type lakk og lær.
Tørr finish. Delikat affære.

Rioja Vega – Gran reserva 2012
14%
Også en fruktig balansert rødvin som virkelig har et silkemykt preg. Hverken tung, lett eller kjip. Mange gode smaker som har fått god hvilepuls siden 2012. Utmerket. Fin syre og bare en komplett god opplevelse.

 

Takk for denne gang.

 

Sølve Friestad – Scoopet.net